latinica  ћирилица
28/05/2016 |  13:15 ⇒ 13:16 | Аутор: Данас

Скратили радно вријеме и постигли сјајне резултате

Радили су мање, а спасили су више живота. То је резултат здравствених радника у Шведској који су спровели експеримент смањивши радну сатницу са 40 сати.

Исте резултате постигле су и још неке компаније па су послодавци одушевљени. Али и радници.

Идеја шведског града Гетеборга о смањењу радне сатнице на шест сати дневно, односно резање оне од 40 сати недјељно, наишла је на одушевљење и завист многих радника, али и скепсу послодаваца. Међутим, за наше поднебље необична одлука код Швеђана је резултирала изврсним резултатима.

Радници болница, фабрика и домова за пензионере тако су протеклих неколико мјесеци радили "скраћеном сатницом". Као резултат тога у старачком дому "The Svartedalens" наводе подизање стандарда те похвале које су добили од свих 80 корисника.

"Пуно сам окретнија и имам много више енергије за свој посао, али и за своју породицу", изјавила је Лиса-Лот Петерссон

И ортопедска јединица која се налази код Универзитетске болнице Сахлгренска својим је запосленима одобрила рад од шест сати дневно. Како би попунила сатницу запослила је одмах још 15 људи. Резултат тога је било мање боловања, више обављених хируршких захвата, а пацијенти су мање чекали на љекаре и претраге. Све у свему, радивши мање спасили су више живота.

"Годинама су нас увјеравали да је недјеља од 40 радних сати оптимална. Сада сматрам да треба рећи и то да ако желите повећати продуктивност, морате бити спремни на нове изазове", казао је након експеримента извршни директор Андерс Хилтандер.

Исти резултати добијени су и у Тојоти која иначе има сличну политику већ 13 година.

Према истраживањима које је спровео стручњак за радну психологију К. Андерс Ериксон, радник може бити продуктиван у првих четири до пет радних сати. Након тога, утврдио је, производња пати.