latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:42 | Аутор: СРНА

Рекордна казна за усташке повике на хрватским стадионима

Свјетска фудбалска федерација /ФИФА/ казнила је Хрватски фудбалски савез новчано са 150.000 швајцарских франака и са двије утакмице квалификација за Свјетско првенство без гледалаца, због навијачког величања усташког режима на пријатељским утакмицама против Израела и Мађарске у марту.
Кукасти крст на стадиону (фото: portalanalitika.me) -
Кукасти крст на стадиону (фото: portalanalitika.me)

Усташки поклич "За дом спремни" са трибина стадиона у Осијеку на утакмици против Мађарске "коштаће" Хрватски фудбалски савез 150.000 швајцарских франака, а хрватска репрезентација ће играти без гледалаца двије ваничне утакмице у квалификацијама за Свјетско првенство 2018. године, против Турске 5. септембра на Максимиру и Финске 9. октобра у Тампереу.

ФИФА у образложењу казне наводи да су се "два случаја дискриминишућих повика хрватских навијача чула на пријатељским утакмицама Хрватске против Израела 23. и Мађарске 26. марта".

Утакмицу у Осијеку против Израела "увеличала" је највише државна делегација - премијер Тим Орешковић и министар спорта Предраг Шустар.

"Забављени размјеном њежности са предсједником Хрватског фудбалског савеза Давором Шукером, не само да `нису чули` узвике `За дом спремни`, него су и похвалили атмосферу и навијање, због којег је Хрватска добила рекордно високу казну", пише портал "Индекс".

Из Цириха истичу да су ФИФА и УЕФА већ кажњавали Хрватски фудбалски савез због сличних недјела.

Казна коју је ФИФА јуче изрекла Хрватском фудбалском савезу финансијски је највиша коју је тај савез добио.

До сада је "црни рекорд" држала санкција коју је изракла УЕФА због нацистичке "свастике" на травњаку сплитског Пољуда прошле године током утакмице Хрватска - Италија /1:1/ у квалификацијама за Европско пртвенство ове године, када је Хрватски фудбалски савез кажењен са 100.000 евра, одузимањем једног бода у квалификационој групи, те играњем без публике на двије сљедеће домаће утакмице у организацији УЕФА.