latinica  ћирилица
28/05/2016 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Отпустили 60.000 радника и замијенили их роботима

Тајванска компанија Фокскон, која производи дијелове за Епл и Самсунг, наводно је отпустила 60.000 радника у једној фабрици у Кини и замијенила их роботима.
Тајванска компанија Фокскон - Фото: Getty Images
Тајванска компанија ФоксконФото: Getty Images

Фоксконова фабрика у кинеском региону Куншан је смањила број запослених са 110.000 на 50.000 захваљујући увођењу робота, пренио је кинески лист Саут Чајна морнинг пост.

Из тајванске компаније су потврдили да је највећи дио производних послова аутоматизован, али су истакли да то не значи дугорочни губитак радних мјеста.

Фокскон је, такође, изразио жељу за повећањем аутоматизације, али и за истовременим задржавањем значајне производне снаге у Кини.

"Користимо роботички инжењеринг и друге иновативне производне технологије код радњи које се понављају, а кроз тренинг омогућавамо нашим запосленима да се фокусирају на елементе додатне вриједности у процесу производње", наводи се у саопштењу тајванске компаније достављеном британском јавном сервису Би-Би-Сију.

У посљедњих неколико година, кинеске фабрике су инвестирале велика средства у роботику, а од септембра 2014. године, преко 500 фабрика у покрајини Гуангдонг је потрошило скоро 630 милиона долара на роботе.

Економисти, међутим, упозоравају на озбиљне посљедице аутоматизације по тржиште рада, поручујући да би у наредне двије деценије 35 одсто радних мјеста могло нестати, према студији коју је спровела консултантска компанија Дилојт у сарадњи са Универзитетом Оксфорд.