latinica  ћирилица
28/05/2016 |  10:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина Русији: Какав дуг? Споразум "није ваљан"

Украјина је изложила одбрану пред британским судом поводом дуга од 3 милијарде долара Русији, тврдећи да споразум о кредиту са сусједом није ваљан.
Украјинска застава (фото: Thinkstock) -
Украјинска застава (фото: Thinkstock)

То су саопштила министарства иностраних послова и финансија у Кијеву, преноси британска агенција Ројтерс.

Русија је поднијела тужбу против Украјине у фебруару ове године лондонском Вишем суду захтјевајући да Украјина отплати дуг од 3 милијарде долара по основу еврообвезница, које су доспијеле 20. децембра.

"Украјинска одбрана објашњава да уговор о кредиту није ваљан и да није правоснажан из више разлога", наводи се у саопштењу министарстава.

"Према украјинском закона, Украјина није имала надлежност да уђе у споразум који крши тада важеће лимите задуживања... уговор је испослован путем вршења притисака Русије на Украјину током 2013. године, како би се спријечило да Украјина потпише Споразум о придруживању са Европском унијом", додаје се даље.

Ријеч је о дугу по еврообвезницама које је издала влада бившег украјинског предсједника Виктора Јануковича два мјесеца прије него што је побјегао у Русију у фебруару 2014. године, због крвавих уличних протеста у Кијеву.

Првобитно, Украјина је требало да изнесе своју одбрану пред лондонским судом до 19. марта, али је добила продужење рока до 16. априла, након чега је тражила још једно одгађање до данас.

Ова тужба је постала још један камен спотицања између двије земље, чији су односи на најнижем нивоу икада послије припајања полуострва Крим Русији и сукоба између проруских побуњеника са украјинским снагама у источној Украјини.