latinica  ћирилица
28/05/2016 |  10:03 | Аутор: Вечерње новости

Србија прави електричне аутомобиле - коштаће 10.000 евра

И Србија ће правити електричне аутомобиле. Цијена "аксиоса" неће прелазити 10.000 евра.

Најкасније до септембра ове године на улицама Београда појавиће се мало градско возило на струју чија цијена неће прелазити 10.000 евра, пишу Вечерње новости.

Предузеће "Еко Србија" је већ договорило прву испоруку дијелова за склапање 12 аутомобила, али су амбиције да се скоро сви дијелови убрзо производе у Србији. Како кажу, затворили су и комплетан финансијски план, добили потребне "папире", и сада је све само до тржишта.

"Ми смо са кинеским партнером договорили све око увоза дијелова. Од шасије, мотора, батерија, каросерије, који би се склапали у околини Београда. Ипак, наша жеља је да електромотор и каросерију правимо у Србији па смо већ отпочели преговоре са српским компанијама које могу да произведу ове компоненте", каже Драган Шкрњић, директор "Еко Србије".

Занимљиво је да је "Еко Србија" добила потпуно бесплатно лиценцу од једне реномиране италијанске компаније за призводњу електромотора. Исту лиценцу је недавно откупио и јапански "Сузуки".

"Први аутомобил, који ће се на тржишту продавати под именом "аксиос" представићемо јавности у септембру, на 5. "Тесла релију", на коме учествују електрична возила и хибриди из цијелог свијета. Аутомобил је намијењен, прије свега, за коришћење у градским условима. Има домет са једним пуњењем батерија до 140 км у реалним условима. Максимална брзина је 60 км на час", каже Шкрњић.

Оно што је посебно занимљиво је да се "аксиос" пуни на обичној кућној утичници од 220 волти и да је вријеме максималног пуњења батерије око осам часова.Потребно је само два сата за пуњење 60 одсто капацитета батерије.