latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:43 ⇒ 11:43 | Аутор: Б92

Кавалирси први финалисти НБА лиге (ВИДЕО)

Кливленд Кавалирси први су финалисти НБА лиге за сезону 2015/2016.
Кавалирси - Фото: Getty Images
КавалирсиФото: Getty Images

Финале Истока:

Кливленд Кавалирс – Торонто Репторс 115:84
Кливленд Кавалирс – Торонто Репторс 108:89
Торонто Репторс – Кливленд Кавалирс 99:84
Торонто Репторс – Кливленд Кавалирс 105:99
Кливленд Кавалирс – Торонто Репторс 116:78
Торонто Репторс – Кливленд Кавалирс 87:113

Кавси су славили у финалу источне конференције са 4-2 у побједи против Торотно Репторса, послије убједљиве побједе, овога пута на гостовању у Канади – 113:87.

Тим из Охаја одиграо је још један сјајан меч, водио је током свих 48 минута сусрета и потпуно заслужено славио на сјеверу за друго узастопно, а треће велико финале у историји франшизе.

Леброн Џејмс и другови сазнаће име противника у борби за прстен можда већ наредне ноћи, када је од три часа послије поноћи у Оклахома Ситију на програму шести дуел у серији између Тандера и актуелниних шампиона Голден Стејт Вориорса. Домаћи састав је на тријумф од проласка даље пошто води са 3-2 у побједама.

- Град жуди за титулом, а ја мислим да имамо прави тим и потребан таленат да им испунимо жељу - рекао је тренер Кавса Тајрон Лу, а надовезао се Леброн, који је рођен у предграђу престонице Охаја Акрону.

- Знам да наш град заслужује, знам да навијачи свакако заслужују титулу. Али ми то нисмо заслужили, још увијек. И даље морамо да одемо и узмемо то прстење. Морамо још једном да изађемо на терен и да се докажемо - рекао је Џејмс, који ће играти своје шесто узастопно, а укупно седмо финале у својој 13 година дугој каријери.

Управо је "Краљ" био најефикаснији у побједничком тиму са 33 поена (10/16 за два, 3/6 за три), 11 скокова и шест асистенција, уз по три блокаде и изгубљене лопте. Сјајн је био и Кајри Ирвинг са три поена мање (10/20 за два, 2/4 за три), девет успјешних додавања, шест скокова, три украдене лопте, али и четири "продате" лопте.

Кевин Лав додао је 20 поена (1/3 за два, 4/8 за три), 12 ухваћених лопти и четири асистенције, док је Џеј-Ар Смит уписао 15 (0/1 за два, 5/8 за три).

Домаћи нису имали ни најмање шанси да сачувају непобједивост на домаћем паркету и унесе драму у финале Истока, а само су Кајл Лаури и Демар Дерозан били на висини задатка.

- Учимо. Нисмо на истом нивоу на коме се они налазе, али ћемо бит - кратак је био Двејн Кејси, тренер домаћих, док је Лаури само изустио да је "веома разочаран".

Плеј Репторса био је и убједљиво најефикаснији у свом тиму са 35 поена (5/10 за два, 6/12 за три) и по три скока и асистенције, али га је пратио само Дерозан са 20 поена (9/17 за два, 0/1 за три) и такође по три ухваћене лопте и додавања за погодак.

Нико од остатка екипе није имао двоцифрен учинак, а више од осталих истакли су се Патрик Петерсон са девет, Демар Керол са седам, односно Јонас Валанчунас са шест поена и осам скокова.

Велико финале најјаче лиге свијета стартује другог јуна, а уколико Тандери прођу Кавси ће имати предност домаћег терена, док ће у супротном меч више пред својим навијалима имати Вориорси.