latinica  ћирилица
26/05/2016 |  17:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Регистрован сигнал са трупа срушеног египатског авиона

Тим египатских истражитеља данас је регистровао СОС сигнале са трупа авиона "Иџиптера" који се прошле недјеље, са 66 путника и чланова посаде, срушио у Средоземно море.
Иџиптеров авион Airbus A320-232 (SU-GCC) (Фото: Thomas Ranner/ jetphoto.net) -
Иџиптеров авион Airbus A320-232 (SU-GCC) (Фото: Thomas Ranner/ jetphoto.net)

Шеф египатске службе за истрагу авионских несрећа, капетан Ајман ал Мокадем, изјавио је за лист "Ал Ахрам" да су сигнали који су стигли са трупа "Иџиптеровог" авиона омогућили да се потрага за остацима летјелице сузи са подручја пречника од 40 миља на област од свега три миље, пренио је "Вол стрит џорнал".

Мокадем каже да његов тим истражитеља још није лоцирао црну кутију авиона, која садржи кључне податке о лету.

Он је објаснио да СОС трансмитери шаљу сигнале сателитима како би се помогло у лоцирању авионских олупина или бродова у невољи.

Откриће олупине авиона на дну мора могло би истражитељима да укаже да ли се авион распао током лета, или се у воду срушио нетакнут, и да ли је коришћен експлозив.

Мокадем је раније изјавио да ће се француски брод специјализован за тражење олупина у мору, прикључити у потрази за "црном кутијом".

Он је навео да је у питању брод француске компаније "Алсамар", додајући да су преговори у току и са другом фирмом која би помогла у истрази.

Тим египатских истражитеља је добио снимке са радара и аудио записе из Грчке са детаљима о путањи авиона и посљедњим разговором пилота и грчке контроле лета, казао је Мокадем, пренио је Ројтерс.

Авион "Иџиптера" са 56 путника и 10 чланова посаде, који је летио на линији Париз-Каиро, срушио се прошлог четвртка у Средоземље.