latinica  ћирилица
26/05/2016 |  10:47 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Абе упозорио на слабост глобалне економије

Јапански премијер Шинзо Абе позвао је лидере земаља Г7 да се уједине у заједничком и координисаном одговору на слабост глобалне привреде.
Шинзо Абе - Фото: AFP
Шинзо АбеФото: AFP

Абе и његове колеге из најразвијенијих земаља свијета почели су први радни састанак послије обиласка светилишта у јапанском мјесту Исе. Лидери Г7 присуствовали су и церемонији сађења дрвећа са групом дјеце.

Абеови сарадници рекли су да ће јапански премијер указати осталим званичницима на велику озбиљност ситуације због недавног пада цијена робе и успоравања привредног раста Кине.

Абе се нада да ће Г7 "послати снажну поруку остатку свијета", рекао је Хирошиге Секо, замјеник шефа кабинетског секретара, пренио је АП.

Очекује се да ће главне теме разговора бити трговина, политика, дипломатија, климатске промјене и енергетика.

На годишњем самиту окупили су се лидери Британије, Канаде, Француске, Њемачке, Италије, Јапана и САД.

Скуп се одвија уз веома јаке мјере обезбјеђења, а униформисани полицајци распоређени су свуда у околини мјеста одржавања самита, укључујући шуме, поља пиринча, фудбалска игралишта и остале локације.

Међу темама о којима ће се дискутовати током дводневног састанка су и поморска безбједност, што се односи на спор са Кином у Јужном кинеском мору, потом глобално здравље, финансирање борби против тероризма и пандемија, као и јачање права жена.