latinica  ћирилица
26/05/2016 |  09:46 | Аутор: СРНА

У априлу произвођачке цијене ниже за 0,2 одсто

Произвођачке цијене индустријских производа за укупну индустрију БиХ у априлу ниже су за 0,2 одсто у односу на март, те ниже за 3,9 одсто у односу на исти мјесец прошле године.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

У априлу, у поређењу са претходним мјесецом, произвођачке цијене индустријских производа на домаћем тржишту ниже су за 0,1 одсто, те ниже за 1,3 одсто у односу на исти мјесец 2015. године, наводе из Агенције за статистику БиХ.

Произвођачке цијене индустријских производа на страном тржишту у четвртом мјесецу ове године ниже су за 0,3 одсто у односу на март, те ниже за осам одсто у односу на април 2015. године.

У априлу, у поређењу са претходним мјесецом, произвођачке цијене индустријских производа ниже су у енергији за 0,7 одсто, трајним производима за 0,2 одсто, те нетрајним производима за 0,3 одсто, док су порасле само у интермедијарним производима за 0,1 одсто.

Произвођачке цијене у априлу ове, у односу на исти мјесец претходне године, ниже су у енергији за 6,9 одсто, интермедијарним производима за 4,8 одсто, капиталним производима за 1,4 одсто, те нетрајним производима за 0,5 одсто, док су порасле у трајним потрошачким производима за један одсто.

У априлу, у поређењу са мартом, цијене индустријских производа на домаћем тржишту ниже су у интермедијарним и капиталним производима за 0,1 одсто, трајним производима за 0,2 одсто, те нетрајним потрошаким добрима за 0,3 одсто.

Цијене индустријских производа на домаћем тржишту у априлу, у поређењу са истим мјесецом 2015. године ниже су у енергији за 1,8 одсто, интермедијарним производима за 3,2 одсто, капиталним производима за 0,7 одсто и трајним потрошачким добрима за 0,2 одсто, док су порасле у нетрајним потрошачким добрима за 1,9 одсто.

Цијене индустријских производа на страном тржишту у априлу, у поређењу са мартом, ниже су у енергији за 3,4 одсто, трајним и нетрајним производима за по 0,2 одсто, док је раст забиљежен у интермедијарним производима за 0,4 одсто.

У априлу ове, у поређењу са истим мјесецом 2015. године, произвођачке цијене индустријских производа опале су у енергији за 21,4 одсто, интермедијарним производима за 6,1 одсто, капиталним производима за 1,8 одсто, трајним потрошаким добрима за 0,8 одсто, те нетрајним потрошачким добрима за 3,9 одсто.