latinica  ћирилица
25/05/2016 |  20:10 | Аутор: СРНА

ЕУ: Без нових регулатива за утају пореза

Министри финансија ЕУ нису успјели данас да усагласе нове регулативе за борбу против утаје пореза и одгодили су до јуна могући договор о шемама којим прибјегавају мултинационалне компаније да би умањиле пореске обавезе.

Министри финансија ЕУ били су под притиском да одобре нове регулативе које је у јануару предложила Европска комисија, због недавних објављивања извјештаја у медијима попут "Луксликса" и "Панамских докумената".

У тим извјештајима описана је пракса великих корпорација да пребацују новац на офшор рачуне што је ЕУ, према извјештају Европског парламента, коштало до 70 милијарди евра годишње.

Међутим, неколико министара изразило је забринутост због појединих предложених мјера.

Мање земље, попут Луксембурга, Ирске и Белгије, упутиле су највише критика према новим регулативама. Да би се усвојио закон о овом питању, неопходна је пуна подршка свих чланица ЕУ.

"Наставићемо да радимо на овој теми и у наредним седмицама. Надамо се да ћемо у јуну доћи до коначног договора о овим пиједлозима", нагласио је холандски министар финансија Јероен Дијселблом, који је предсједавао састанком.