latinica  ћирилица
25/05/2016 |  17:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Гаспром разматра нове гасне пројекте у јужној Европи

Гаспром разматра могућност нових пројеката за транзит гаса у јужној Европи, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров послије разговора са мађарским колегом Петером Сијартом.

"Гасовод Сјеверни ток 2 није руска иницијатива, већ иницијатива низа компанија из Европске уније. Окарактерисана је, барем у Њемачкој, као чисто комерцијална иницијатива, без политичке агенде, и тако је Гаспром доживљава", поручио је Лавров, а преноси руска агенција Тас.

Лавров је указао и на то да су примјетни различити ставови Европске комисије приликом процјене усклађености неког пројекта са такозваним Трећим енергетским пакетом.

"Недавно је направљен један изузетак за такозвани Трансјадрански гасовод, и то за потпуно исте тачке због којих је одбачен Јужни ток", рекао је Лавров, објаснивши да је Европска комисија те тачке употребила као изговор да не одобри пројекат Јужни ток.

Упркос томе, Гаспром је, према његовим ријечима, узео у обзир интересе западних компанија у пројекту Сјеверни ток 2, због чега истражује могућност додатних пројеката у јужној Европи.

"Увјерен сам да можемо пронаћи рјешење које ће задовољити све, под условом да Европска комисија објективно приступи питању европске енергетске безбједности и да га не посматра са чисто политичке позиције", изјавио је руски министар.

Лавров је подсјетио да је потпредсједник Европске комисије задужен за Енергетску унију Марош Шефчович у јануару рекао да је неопходно потпуно обнављање енергетског дијалога између Русије и Европске уније, који је, према ријечима шефа рудке дипломатије, званични Брисел замрзнуо прије неколико година.

"Наравно да смо пристали на то. Ипак, Европска комисија до дана данашњег није предузела никакав корак за обнављање дијалога. Ми смо спремни", додао је он.