latinica  ћирилица
25/05/2016 |  15:26 | Аутор: СРНА

Мирко Малешевић даровао крв 170. пут!

Малешевић наводи да, када се приближи термин за давање крви, осјети тегобе и притисак у глави, али се након дароване дозе осјећа "лаганим као перо", а и осјећај да чини хумано дјело такође му много значи.
Рекордер у давању крви 8170 пута) Мирко Малешевић из Доњих Подградаца - Фото: СРНА
Рекордер у давању крви 8170 пута) Мирко Малешевић из Доњих ПодградацаФото: СРНА

Рекордер добровољног давалаштва крви у Републици Српској Мирко Малешевић из Доњих Подградаца даровао је крв у Служби трансфузије градишке болнице 170. пут.

Малешевић је крв први пут даровао 1973. године на служењу војног рока у Бенковцу. Сад има 62 године и очекује да ће до 65, до када може да даје крв, успјети да дарује и 180. дозу.

Он појашњава да је након служења војног рока наставио редовно да дарује крв, након чега је уз препоруку љекара, да би то било добро за његово здравље, наставио да свака на три мјесеца чини ово хумано дјело.

Малешевић наводи да, када се приближи термин за давање крви, осјети тегобе и притисак у глави, али се након дароване дозе осјећа "лаганим као перо", а и осјећај да чини хумано дјело такође му много значи.

Он никада није пио ни пушио и здрав је, осим повремено повишеног крвног притиска. Физичку кондицију поправља у лову.

Малешевић савјетује свим људима, без обзира на пол, а поготово младима, да дарују крв јер ће "тако учинити добро другима, а и себи побољшати здравље".

Начелник Службе трансфузује градишке болнице Марија Цветковић навела је да тренутно имају довољно залиха крви, јер је у мају даровано 55 доза.

Ипак, она упозорава да предстоји лошији период за давалаштво, посебно у августу.

Цветковићева позива младе људе да дарују крв наводећи да се по здравственом стању рекордера давалаштва у Српској Мирка Малешевића види да то позитивно утиче на здравље.

Највише младих који желе да дарују крв има мањак гвожђа у крви, па не могу да то ураде, а обично је разлог што у исхрани не уносе храну богату гвожђем, као што је коприва, цвекла и купина.

- Такође, много младих сада има и повишен крвни притисак, који је проузрокован, вјероватно, лошом исхраном или генетиком - наводи Цветковићева.

Општина Градишка има највише вишеструких активних давалаца крви - њих десетак даровало је крв више од 100 пута.