latinica  ћирилица
25/05/2016 |  08:46 ⇒ 08:46 | Аутор: ТАНЈУГ

У Венецуели стала производња кока-коле због несташице шећера

Мексички огранак мултинационалне компаније Кока-Кола је обуставио производњу заслађених напитака у Венецуели због несташице шећера.

"Производња заслађених напитака је обустављена, али је настављена производња дијеталних напитака, као што су 'кока-кола лајт' и друга пића без шећера", изјавила је портпаролка Кока-Коле Кери Треслер

Добављачи шећера су, како је навела, обавијестили Кока-Колу да ће привремено обуставити пословање због несташице сировина.

Компанија Кока-Кола Фемса САБ, највећа латиноамеричка пунионица Кока-Коле и оператер четири постројења у Венецуели, изразила је наду да ће се националне залихе шећера ускоро попунити.

Венецуела се налази у дубокој рецесији, а демонстранције грађана и пљачке су, како наводи британска агенција, постале све учесталије због погоршања ситуације с несташицом хране, честих рестрикција електричне енергије и највеће стопе инфлације у свијету.

У протеклих неколико година, комбинација контроле цијена, растућих производних трошкова, мањак девиза и рестриктивни закони о раду проузроковали су пад производње шећера из шећерне трске у Венецуели због мање засада и нижих приноса.

Зато се већина мањих узгајивача окренуло другим усјевима који нису обухваћени цјеновном контролом и који пружају веће приносе, наводи британска агенција.