latinica  ћирилица
30/04/2016 |  19:42 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Седам година чека правду за трагедију своје породице (ВИДЕО)

Милева Пјешчић из Гацка већ седам година тражи правду и кажњавање Млађе Зеленовића, учесника у тешкој саобраћајној несрећи, у којој је изгубила двије кћерке и супруга.
Милева Пјешчић - Фото: РТРС
Милева ПјешчићФото: РТРС

Основни суд Требиње 2011. године осудио је Зеленовића на четири године затвора, а Окружни суд ту казну преиначио на три године. Међутим, ту прича није завршена. Уставни суд БиХ случај је вратио на поновно разматрање Окружном суду у Требињу. Милева за ово сазнаје, не из суда, већ од особе која јој се јавила на друштвеној мрежи. 

Незапамћена трагедија 26. новембра 2009. године потресла је Гацко, али и цијелу Херцеговину. Драган Пјешчић (47) и његове двије кћерке, Слађана која је за петнаест дана требало да постане пунољетна и седамнаестогодишња Драгана изгубили су живот. Драган је возећи голфа налетио на грађевинску машину којом је управљао Млађо Зеленовић. Машина није имала свјетлосну сигнализацију, нити је била прописно обиљежена. Касније је установљено да је настрадали Драган имао одређену количину алкохола у крви, што је овом случају дало другачију судску димензију, али није амнестирало Зеленовића од одговорности.

Милева, мајка и супруга страдалих остала је са малољетним сином и двадесетогодишњом кћерком. С великим болом каже да је сваки камен залила сузом и да јој је "сваки дан пут гробље, кућа и болница".

Одлуком Окружног суда у Требињу 2013. године, Зеленовић је био осуђен на три године затвора. У мају 2015. године обраћање извјесне особе поново је вратило причу на почетак. Указала је на то да Зеленовић наводно хоће да се ослободи одговорности и казне, да је подмитио неке од судија Уставног суда и суд је вратио случај на поновно разматрање. Особа која се јавила путем друштвене мреже Милевиној кћерки била је спремна да свједочи. Међутим, недуго потом молила је да остане анонимна, тврдећи да јој Зеленовић пријети и понављајући да је све што је рекла истина.

Милева каже да јој је та особа указала на истину, као и да је изложена пријетњама по живот.

Из Уставног суда кратко нам је писаним путем одговорено да не практикују накнадна објашњења и тумачења одлуке. Поновни поступак, речено нам је у Окружном суду, почео је 15.октобра прошле године. Због болести браниоца оптуженог и свједока претрес је у више наврата одгађан.

- Ја сам у толикој муци да мислим да се обратим и предсједнику Додику и министру правде Касиповићу ако могу да ми помогну - каже Милева Пјешчић.

Она истиче да само тражи правду и кажњавање оног ко је одговоран за ужасну трагедију која ју је задесила. Поручује да неће одустати док правда не буде задовољена.