latinica  ћирилица
30/04/2016 |  16:35 | Аутор: ТАНЈУГ

За кога ће гласати амерички Срби?

Према ријечима Данијеле Сремац, предсједнице Српског института у Вашингтону и истакнуте личности српске дијаспоре, републикански принципи слободног тржишта, ограниченог интервенисања владе и мање бирократије су ближи већини америчких Срба, посебно онима који се баве бизнисом, и који махом живе на средњем Западу.
Хилари Клинтон и Доналд Трамп (Photo montage by Salon) -
Хилари Клинтон и Доналд Трамп (Photo montage by Salon)

- У већим градовима ћете наћи више гласача који подржавају демократе, људи који можда раде у америчкој влади, академији, то су послови који добијају редовну плату и не утиче толико разлика републиканаца и демократа. У бизнису, наши људи који живе на средњем Западу, као мој отац и многи које сам познавала, који су бизнисмени, имају некретнине, а то је баш велики дио нашег народа у главном дијелу Америке, они дефинитивно виде разлику у економским принципима демократа и републиканаца -  наводи она.

Иако међу републиканцима тренутно води контроверзни бизнисмен Доналд Трамп, Сремац истиче да већина бирача гласа за партију, а не појединца. Она додаје да су у идеолошком смислу, републиканци ближи српским бирачима.

- Мислим да Срби у Америци, као и у Србији и Републици Српској углавном традиционални, а демократе у Америци подржавају више либералне друштвене ставове што они можда не подржавају - сматра предсједница Српског института у Вашингтону.

- Глас Америке - наводи да с друге стране Александра Шкорић из Вашингтона, припадница млађе генерације дијаспоре, каже да се никад не би опредијелила за републиканске кандидате.

- Они немају ништа заједничко са мојим начином размишљања - рекла је Шкорићева, која спада у тзв. Бернијевце јер сматра да је демократа Берни Сандерс чист кандидат који не служи ничијим интересима.

Она каже да су за њу релевантнији социјални принципи Демократске странке.

- Наша генерација Срба који живе у Америци, млађа је генерација која је дошла овдје у својој петнаестој, шеснаестој години. Рецимо, ми уопште немамо породиљско, ако желимо да имамо дјецу, морамо да узмемо неплаћено три мјесеца да би били код куће уз дјецу - каже Шкорићева.

Данијела Сремац сматра да ће за српске бираче спољна политика бити пресудни фактор, а да већина поистовјећује демократу Хилари Клинтон са политиком њеног супруга, Била Клинтона према Србији 1990-их.

- Ја сам у то вријеме често гостовала на телевизији и наступала у неким емисијама, и наши људи су видјели да су републиканци више подржавали моје ставове и дефинитивно нису подржавали бомбардовање Србије које су демократе подржавале. То је велики разлог, и знају да ако Хилари Клинтон дође на власт, по питању Балкана би се обратила и посавјетовала са својим мужем и мислим да то не би било најбоље за наш народ - оцјењује она.

Глас Америке наводи да Хилари Клинтон ипак има своје присталице у малом дијелу српске дијаспоре. Иако нису жељели да говоре пред камером, то су припадници млађе, либералније генерације која се залаже за демократске економске и друштвене принципе и сматра да је Хилари ефикаснији кандидат да их спроведе. За њих је америчка политика 90-их дио прошлости, са чим се слаже и Александра Шкорић.

- Мислим да прошлост мора остати у прошлости, морамо да се бринемо о будућности наше дјеце - оцјенила је она.