latinica  ћирилица
29/04/2016 |  10:05 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Званичници Србије честитали Васкрс

Предсједник Србије Томислав Николић, поводом највећег хришћанског празника Васкрса, упутио је честитку Његовој светости патријарху српском Иринеју, свештенству и монаштву Српске православне цркве, као и свим вјерницима који прослављају овај празник.

Николић је поручио да у празничним данима када се слави васкрсење Исусово "наше молитве буду посвећене миру, здрављу и напретку наших породица".

"Сетимо се и пријатеља, слабих и угрожених, наших сународника на Косову и Метохији и усмеримо наше мисли напретку заједничке нам отаџбине Србије, као и добробити сваког човека, без обзира на верску припадност. Нека снага наше земље буде у нашој слози, разумевању и љубави", истиче се у честитки.

Српска православна црква прославиће Васкрс у недјељу, 1. маја.

Предсједник Владе Србије Александар Вучић честитао је Васкрс његовој Светости Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком Патријарху српском господину Иринеју.

У честитки се наводи:

"Ваша Светости, Вама, епископима, свештенству, монаштву и свим верницима са великом радошћу честитам Празник над празницима Васкрс Сина Божијега.

Радујући се победи Живота над смрћу, желим да нас радост Васкрса вечно крепи и оснажује, како бисмо могли увек да дамо прави одговор на сва искушења која се постављају пред нашом државом и народом, достојно сведочећи Христову Истину.

Честитајући Вам највећи хришћански празник, желим да Вас Победник смрти снажи на одговорној дужности Првојерарха Српске православне цркве, на радост и добробит наше Отаџбине и свих људи добре воље.

Христос воскресе!

На многаја љета Свјатјејши Владико!", каже се у честитки премијера Вучића, саопштила је Кацеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић честитао је Васкрс Његовој светости патријарху српском Иринеју и свим вјерницима који овај празник обиљежавају по јулијанском календару.

Дачић је навео да се Васкрс обиљежава с надом у нови почетак и с вјером у боље сутра и да би, без обзира на вјерско или етничко поријекло, требало радити за добробит Србије и сваког појединца у земљи, мислећи на садашње и будуће генерације.

"Васкрс је време улагања у заједништво и солидарност, време истинског поштовања и уважавања. Желим да се празнични дух разумевања и опраштања прошири на све грађане Србије, без обзира на њихову вероисповест, пол и нацију", истакао је Дачић у честитики.

Извор: Срна, Танјуг