latinica  ћирилица
29/04/2016 |  09:58 ⇒ 09:59 | Аутор: СРНА

Извјештај Српске СБ УН- Поштовати уставну структуру и механизме заштите Дејтона

Република Српска чврсто је увјерена да БиХ може бити стабилна и успјешна, али под условом да се уставна структура и механизми заштите из Дејтонског мировног споразума поштују, а не подривају, наводи се у најновијем извјештају Српске упућеном Савјету безбједности УН.
Савјет безбједности УН - Фото: Getty Images
Савјет безбједности УНФото: Getty Images

У 15. извјештају се напомиње да стабилност и напредак БиХ почивају на поштивању дејтонског Устава, владавини права и неопходној изградњи консензуса ради остваривања позитивних промјена.

У тексту се наглашава да Република Српска наставља да подржава приступање ЕУ, те да има водећу улогу у реформама на промовисању европских интеграција и економског раста.

Посљедњих година, како се наводи, Српска је усвојила далекосежне реформе, с циљем усклађивања својих прописа са стандардима ЕУ, унапређењу пословне климе и промовисања економског развоја уопште.

Између осталог, усвојен је нови Закон о раду, Закон о фискалној одговорности, Акциони план за испуњавање препорука ЕУ из њеног извјештаја о БиХ за 2015. годину, а настављено је јачање борбе против корупције и организованог криминала.

Напомиње се и да се у извјештају ЕУ о напретку у 2015. години, у дијелу који се односи на БиХ, констатује опредијељеност Владе Републике Српске за економске реформе.

Међу спроведеним економским реформама наводи се, између осталог, покретање једношалтерског начина регистровања предузећа, усвајање Нацрта стратегије подстицања страних улагања у Српску у периоду од 2016. до 2020. године са пратећим акционим планом, те Закона о стечају у оквиру реформских подстицаја инвеститорима.

У извјештају се наводи да Република Српска наставља да усклађује законе и прописе са правном тековином ЕУ и правним актима Савјета Европе, те напомиње да је од 2007. године до данас тој процедури подвргнуто већ више од 1.630 закона, подзаконских аката и општих аката.

"Реформе Републике Српске доприносе опоравку привреде од поплава из 2014. године и европске економске кризе. Привреда Српске се шири, незапосленост пада, а плате расту. У четвртом кварталу 2015. године, што је посљедњи квартал за који постоје подаци, Република Српска забиљежила је раст БДП-а од најмање 2,8 одсто у односу на исти квартал претходне године", напомиње се у извјештају.

У овом, првом дијелу извјештаја, наглашава се да је Савјет министара БиХ почетком 2016. године тајно усвојио измјене већ договореног механизма координације европских интеграција које нарушавају дејтонску уставну структуру.

Напомиње се да је Споразум о механизму координације, који је неопходан за приступање ЕУ, већ био постигнут на свим нивоима власти у јулу 2015. године, а да је Савјет министара БиХ покушао тактиком обмане да замијени прихваћени механизам координације новим, који озибљно нарушава уставну структуру БиХ и подјелу надлежности.

"Суштински, нови спорни механизам координације озбиљно нарушава дејтонску структуру и Устав БиХ на начин који је правно и политички штетан по Републику Српску и практично нефункционалан. Као таквог, Република Српска га не може прихватити. Новим нацртом искључена су одређена, претходно договорена тијела, трансформисана друга координациона тијела и уведена нова", истиче се у извјештају.

Промијењене су, како се наводи, и битне процедуре и гаранције чији је циљ био промовисање сарадње и заштита уставних права свих страна.

"Резултат ових фундаменталних измјена је покушај преношења великог броја кључних овлаштења на Савјет министара на рачун ентитетских и кантоналних влада", пише у извјештају Републике Српске упућеном Савјету безбједности УН.

Када је ријеч о попису становништва у БиХ из 2013. године, у извјештају се истиче да резултати морају бити објављени у складу са законом, али да, нажалост, бошњачки лидери настоје да манипулишу подацима, у политичке сврхе и супротно закону.

"Не могу се објавити резултати пописа становништва до којих се дошло погрешном методологијом, којом је повећан број резидената, супротно Закону о попису. Не смију се рачунати неважећи подаци, нити се нерезиденти смију водити као резиденти или обрнуто, зарад политичких циљева било које етничке групе", истиче се у документу.

Напомиње се да циљ методологије пописа мора бити утврђивање чињеница како то налаже закон и да ће Српска наставити да одбија покушаје манипулације подацима у политичке сврхе. "Попис мора бити инструмент економског и социјалног планирања, а не политичко оружје", наводи се у извјештају.

У пропратном писму, које је предсједник Српске Милорад Додик упутио генералном секретару УН Бан Ки Муну, наводи се да Српска, страна потписница Општег оквирног споразума о миру у БиХ (Дејтонски споразум) и анекса који су његов саставни дио, 15. Извјештај доставља с циљем да помогне Савјету безбједности УН у предстојећој дебати о БиХ.