latinica  ћирилица
28/04/2016 |  13:53 | Аутор: СРНА

Штајнмајер: Не гомилати притисак на Лондон

Њемачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер упозорио је данас да се не гомила притисак на Велику Британију у периоду до референдума о њеном чланству у ЕУ.
Франк Валтер Штајнмајер - Фото: AP
Франк Валтер ШтајнмајерФото: AP

- Не мислим да би било паметно објављивати пријетње из Европе - рекао је Штајнмајер у Берлину и додао да нема сумње да Британци знају шта су њихови интереси те да су свјесни економских недостатака који ће их снаћи уколико одлуче да изађу из ЕУ.

Свјетске економске организације су, током неколико посљедњих седмица, објављивале податке о финансијским посљедицама "Брексита", при чему је предсједник САД Барак Обама изјавио да ће у случају напуштања блока, Велика Британија бити "на крају реда" за трговински споразум.

Упркос бројним упозорењима, анкете показују да би референдум планиран за 23. јун могао завршити останком и изласком.

Штајнмајеров тон се разликовао од тона посланика из владајуће коалиције Ангеле Меркел, који су, у уторак 26. априла, саопштили да у случају изласка, Велика Британија неће добити посебан третман од стране ЕУ.

Њемачка Влада је јасно ставила до знања, у неколико наврата, да жели да Велика Британија остане у саставу Уније, што је став који дијели и Штајнмајер, припадник Социјалдемократске партије Њемачке.