latinica  ћирилица
28/04/2016 |  12:01 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Италија: Ухапшен Мароканац коме је ИД наложила напад у Риму

Италијанска полиција је у склопу истраге страних џихадиста ухапсила четворо људи, укључујући једног Мароканца који живи у Италији, а који је добио наређење од такозване Исламске државе да изврши напад у Риму током Свете године, саопштило је данас италијанско тужилаштво.
Рим (Фото: impresamia.com) -
Рим (Фото: impresamia.com)

Тужилац из Милана Маурицио Романели је изјавио да су полицајци пресрели разговор у којем се са територије ИД налаже извршење терористичких напада у Италији, "уз посебан фокус на Рим", као и на Свету годину која је сада у току.

Нема назнака да је напади требало да се изврше у ближој будућности, а Романели наводи да су власти реаговале брзо и окончале истрагу, током које је ухапшено четворо људи, а издати су и налози за хапшење још двојице, за које се вјерује да се налазе на територији под контролом ИД.

Међу ухапшенима је Мароканац Абдерахим Мутахрик и његова супруга Салма Бенчарки, који су наводно планирали да заједно са својом дјецом старом двије и четири године отпутују из града Леко, сјеверно од Милана, на територију ИД.

Мутахрик, који је од ИД добио наређење да изврши напад у Италији је, према наводима тужилаштва, имао италијанско држављанство и био је успјешан боксер.

У граду Варезе на сјеверу Италије је ухапшен још један Мароканац, Абдерахман Качија (23), који је планирао да путује са Мутахриком и његовом супругом.

Тужилаштво је такође издало налоге за хапшење Мароканца Мохамеда Кораичија и његове супруге, који су прошле године са троје мале дјеце напустили Италију и отишли на територију ИД.

Кораичи је тамо постао борац ИД и наредио је терористичке нападе у Италији док је истовремено правио планове за прикључивање још једне породице Исламској држави.