latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:44 ⇒ 11:45 | Аутор: Политика

Афере или политичка неподобност смијениле шефа БНД-а

На чело њемачке Савезне спољнообавјештајне службе долази Бруно Кал, који важи за дугогодишњу „десну руку” министра финансија Волфганга Шојблеа.

 Незваничне информације медија да ће влада канцеларке Ангеле Меркел двије године прије одласка у пензију смијенити предсједника Савезне спољнообавештајне службе (БНД) Герхарда Шиндлера, јуче је у штуром обраћању новинарима потврдио шеф Канцеларске службе Петер Алтмајер, не наводећи ниједан разлог за ову одлуку.

Према његовим ријечима, Шиндлера, који је на челу БНД-а од 2012. и требало би да га води до пензионисања 2018, замијениће 1. јула ове године Бруно Кал, правник и званичник у Министарству финансија, тренутно задужен за приватизацију и владину имовину.

„Наредних година БНД се суочава са великим изазовима, који ће обухватити све аспекте њеног рада. То укључује развој њене мисије у свјетлу промијењених безбједносних изазова, унапређење службе на техничком и кадровском нивоу, организационе и правне посљедице које произлазе из парламентарне истраге у вези са (афером) НСА, као и пресељење великог дијела БНД-а из Пулаха у Берлин”, истакао је Алтмајер, захваливши Шиндлеру на „дугом и похвала вриједном раду”.

Алтмајер није навео разлог за изненадни и пријевремени одлазак Шиндлера, тако да њемачки медији углавном спекулишу зашто је влада то учинила, нарочито што то долази у моменту када се Њемачка суочава са све већом пријетњом од напада исламистичких екстремиста. 

Док поједини медији спекулишу да је разлог за смјену здравствено стање Шиндлера, већина пак разлог види у томе што се, за вријеме Шиндлера, БНД у медијима безмало искључиво појављивао у негативном контексту, од илегалног прислушкивања и спорне сарадње са америчком НСА до чак техничких ствари, као што је планирано пресељење централе из Пулаха код Минхена у Берлин, које се по ко зна који пут одлаже.

Берлински „Тагесшпигл” пише да су му власти прво предложиле да он сам поднесе оставку што је Шиндлер одбио тако да су га на крају смијенили.