latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:24 | Аутор: СРНА

Де Мистура позива Путина и Обаму да реагују

Специјални представник УН за Сирију Стефан де Мистура позвао је данас руског и америчког лидера Владимира Путина и Барака Обаму да спасе двомјесечни прекид ватре у Сирији и обнове мировни процес.

Де Мистура је изразио дубоку забринутост због непоштовања договореног прекида ватре у граду Алепу и на још најмање три локације, мада је нагласио да је примјетио превазилажење несугласица између власти и опозиције о питању политичке транзиције.

"Очекујем хитно реаговање на моју иницијативу на највишем нивоу у САД и Русији јер је легат обојице предсједника повезан са успјехом јединствених тежњи које су врло добро започете, али је потребно да се тако и заврши", нагласио је Де Мистура.

Он је истакао да се САД и Русија морају састати на министарском нивоу са регионалним силама које чине Међународну групу подршке за Сирију.

Највећа опозицина групација Виши комитет за преговоре /ХНЦ/ повукао се прије седам дана из званичних разговора у Женеви као знак протеста због ескалације сукоба и споре расподијеле хуманитарне помоћи.

Де Мистура је упозорио да је у протеклих 48 часова у Сирији у просијеку сваких 25 минута погинуо по један цивил, а један је рањен на сваких 13 минута.

Према његовим ријечима, међу посљедњим жртвама у ваздушном удару на болницу у источном дијелу Алепа, био је један од посљедњих педијатара у том грааду