latinica  ћирилица
27/04/2016 |  18:53 ⇒ 19:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Први српски фантастични филм "Процеп" у кинима

Филм "Процеп" редитеља Дејана Зечевића, који је премијеру имао 6. марта у Сава центру на затварању 44. Феста, од сутра ће бити на редовном репертоару кина у Србији.
Филм "Процеп" - Фото: илустрација
Филм "Процеп"Фото: илустрација

У научно-фантастичном остварењу продуцената филмова "Мамула" и "Зона мртвих", Лиз Вејд, агент ЦИА, која је "спавач" у Београду, добија задатак да се придружи тиму српских и америчких агената који су послати да нађу амерички шпијунски сателит који се срушио негдје у Србији и да извуку информације које би разоткриле мистерију зашто је дошло до пада.

Међутим, када стигну на локацију, откриће да је умјесто сателита нешто друго дошло из свемира, нешто што није са овог свијета. Док им вријеме истиче, агенти ће морати да се изборе са злом које их окружује и да схвате шта се догодило у свемиру, прије него што наступи апокалипса. Развој филма "Процеп" почео је одмах након премијере филма "Мамула", кад су продуценти Милан Тодоровић и Марко Јоцић жељели да наставе свој успјех, а редитељ Дејан Зечевић придружио им се с једноставном идејом - астронаут у подруму у једном српском селу, окружен религиозним иконама и старицом која се моли испред њега.

Тодоровићу и Јоцићу је ово било занимљиво и унајмили су сценаристе Берија Китинга и Милана Коњевића да развију причу. Инсистирали су на томе да главни лик буде писан искључиво за Кена Форија, који је већ с њима радио на филму "Зона мртвих".

Фори се са задовољством прикључио пројекту, јер је сматрао да се главни лик разликује од његових претходних улога. Иако његов лик на почетку дјелује као стереотипни херој, он ће се у току приче промијенити у нешто што је слично Џек Николсоновом лику Џека Торенса у "Исијавању".

Словеначка глумица Катарина Час прикључила се екипи након завршеног снимања филма "Дени Колинс" у коме игра с Алом Паћином, и ББЦ-ијеве серије "Нијеми свједок", а глумачку екипу заокружили су српски глумац Драган Мићановић и Монти Маркам, филмски и телевизијски ветеран познат по улогама у остварењима "А-тим", "Чувари плаже" и успјешном хорору из 2015. "Ми смо још ту".