latinica  ћирилица
27/04/2016 |  16:23 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Тероризам - чудовиште које прогони Запад рођено у шумама БиХ

Годину дана од терористичог напада на полицијску станицу у Зворнику и недјељу дана од посјете првог човјека ЦИА Сарајеву, има назнака да помало чудан однос Запада према терористичкој пријетњи у БиХ и из БиХ почиње да се мијења.
Тероризам (илустрација) -
Тероризам (илустрација)

Коријени оваквог амбивалентног односа земаља ЕУ и САД према БиХ леже, наравно, у 1990-тим и добро илуструју како државе често постају жртве сопствене пропаганде. Сликајући изразито црно-бијелу слику догађаја на Балкану, западни медији су програмирали јавно мњење да вјерује да је било које средство допуштено како би се поразили Срби, па је тако без проблема промакла чињеница да је рат у БиХ био премијера интернационалног џихада и форшпан за глобални тероризам у режији исламистичких група и појединих држава.

Државе Запада су се препустиле својој инерцији и нису ни планирале да коригују путању све док експлозије и рафали у Паризу, Бриселу и другим европским градовима нису активирале црвени аларм.

Онда су се европске и америчке обавјештајне агенције досјетиле да је још 1992. Осама бин Ладен добио пасош БиХ и да је добар дио најистакнутијих вођа терористичких групација које сада пале и жаре земаљском куглом занат учио управо овдје. Они су отишли на друга ратишта, а иза себе су оставили расаднике својих радикалних идеологија у форми вехабијских комуна, појединих вјерских објеката у којима се позива на џихад, добровољаца Исламске државе и агената-спавача који чекају команду од које нико у БиХ неће бити поштеђен – ни Срби, ни Хрвати ни Бошњаци, чија верзија ислама није по вољи финансијера џихада, овог другог највећег извозног артикла земаља Залива.

Ипак, највећа опасност од екстремизма из БиХ пријети становницима западне Европе, гдје се налазе главни циљеви операција, док сама Бих служи као лансирна рампа и командни центар.

БиХ је, у ствари, савршена за ову намјену:

Осим тога што има велики број аутохтоних муслимана од којих је неке у условима опште немаштине релативно лако радикализовати, ова земља је одлично позиционирана, има обиље оружја преосталог из посљедњег рата и нови регрути се физички не разликују од већине Европљана, те их је лако инфилтрирати.

Нису сви били глуви и слијепи на пријетњу од фундаментализма и тероризма из најзападније земље која има аутохтоно мулсиманско становништво и налази се на пар сати вожње од Беча. Још 2003. године је новинар лондонског "Спектејтора" Брендан О`Нил закључио да је "босански рат научио исламске терористе како да оперишу у иностранству".

"Упркос милионима ријечи написаних о Ал Каиди од напада на куле близнакиње у Њујорку, један феномен се упорно превиђа – улога рата у Босни у трансформацији муџахедина из 1980-их у исламске терористе какве имамо данас" – писао је О`Нил.

"Хјустон кроникл" је 1996. извјештавао како су војници НАТО-а пронашли камп за тренинг муџахедина са оружјем, сателитским телефоном и директном везом са Ираном, као и ингениозно направљеним бомбама од дјечијих играчака. Тадашњи командант НАТО трупа у БиХ адмирал Лејтон Смит је тада ијавио да "нема сумње да се у овој згради обавља обука терориста и да је директно повезана са неким људима из Владе БиХ".

Међутим, док је тероризам у земљама Запада постепено али сигурно постајао свакодневна појава, балканске вехабијске комуне, терористички кампови и повремени напади исламиста, као они у Рајловцу и Зворнику, једва су и и помињани у свјетским медијима, док су прву страну заузимале вијести о терористичким акцијама у великим европским градовима.

Да су на Западу коначно почели да увиђају оно што им је све вријеме било под носем, указује неколико ствари:

У акцији Интерпола од прије пар недјеља која је укључила неколико земаља из региона, заплијењене су знатне количине оружја и ухапшено више лица. Највише оружја, погађате, било је из БиХ, а од прије се зна да оружје и експлозив који користе терористи у својим акцијама долази управо одавде.

Недуго затим, право из Ријада у Сарајево је напрасно долетио први човјек ЦИА лично, Џон Бренан. Он се састао са члановима Ударне групе за борбу против тероризма, федералним и ентитетским шефовима полиције и обећао већу подршку њиховим акцијама усмјереним на борбу против тероризма, као и бољу размјену информација.

Баш као у филмовима о Дракули или Франкенштајну, хајка за монструмом се обично заврши у некој балканској гудури.

Монструм звани исламистички тероризам је рођен у шумама око Возуће оног дана далеке 1992. кад је Осама бин Ладен добио пасош БиХ. Од тада прави дар-мар по свијету, а да ли се обруч око њега сужава остаје нам још да видимо.

Извор: srpskaonline.net