latinica  ћирилица
27/04/2016 |  15:12 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Мраз изазвао штету у воћњацима и малињацима

Због појаве мраза, у воћњацима у сјеверозападном дијелу Републике Српске оштећени су плодови крушке, шљиве, јабуке и брескве, а на малињацима у источном дијелу било је штете због ломљења изданака усљед веће количине снијега.
Мраз - Фото: РТРС
МразФото: РТРС

У ноћи између 25. и 26. априла дошло је до појаве мраза у воћњацима у сјеверозападном дијелу Републике Српске, као што је дан раније најавио Републички хидрометеоролошки завод, а о томе издало упозорење и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Најнижа температура била је на подручју Поткозарја, односно у општинама Градишка, те Козарска Дубица, Приједор и Бањалука, гђе је период ниске температуре - од минус три до минус 4,5 степена Целзијусова, на појединим мјестима трајао и до девет часова, од 22.00 до 7.00 часова, саопштено је из ресорног министарства.

У овом подручју је највише оштећења констатовано на плодовима крушке и шљиве, те јабуке и брескве, првенствено због изузетно дугог трајања ниске температуре, а штета је забиљежена и на засадима поврћа на отвореном.

Министарство ће стално пратити посљедице ниске температуре и о томе обавјештавати Владу Републике Српске и јавност.