latinica  ћирилица
27/04/2016 |  15:02 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

На суђењу Радончићу свједочила главна кантонална тужитељка

Саслушањем главног тужиоца Кантоналног тужилаштва Сарајево Далиде Бурзић и њеног замјеника Аиде Топаловић, те полицијског службеника Химзе Селимовића, данас је пред Судом БиХ настављено суђење предсједнику СББ-а Фахрудину Радончићу и још троје оптужених за ометање рада правосуђа.
Радончић у судници са адвокатима - Фото: Screenshot
Радончић у судници са адвокатимаФото: Screenshot

На суђењу Радончићу, Бакиру Даутбашићу, Билсени Шахман и Зијаду Хаџијахићу, саслушане су Бурзићева и Топаловићева у вези са формирањем КТА предмета у Кантоналном тужилаштву Сарајево на основу дописа којег је упутио Даутбашић, који је бивши секретар Министарства безбједности БиХ.

Главни кантонални тужилац Бурзићева је, током данашњег свједочења, потврдила да је 6. јануара примила допис копије овјерене нотарске изјаве и авионских карата, те поднеска бившег секратера Министарства безбједности БиХ на основу којег је по службеној дружности формирала предмет КТА, којег је због осјетљивости случаја дала на даље поступање свом замјенику Аиди Топаловић.

Током унакрсног испитивања, Бурзићева и Топаловићева су појасниле да предмети под ознаком КТА значе неодређено кривично дјело и непознат починилац, уз напомену да је Тужилаштво БиХ 12. јануара, након хапшења Даутбашића и Шахманове, преузело комплетан предмет.

Бурзићева је навела да се 7. јануара код новинарке Душке Јуришић у друштву полицијског службеника Селимовића распитивала да ли је бивши секретар Министарства безбједности БиХ Бакир Даутбашић, с обзиром на природу посла којим се бави, доступан да буде саслушан 14. јануара како је заказано на основу КТА предмета.

Она је напоменула да допис бившег секратара Министарства безбједности БиХ није имао карактер кривичне пријаве, те је због тога дат налог да се у оквиру КТА предмета обаве провјере, односно саслушања.

Бурзићева је указала да постоје одређене нелогичности у вези са датумима јер је допис упућен 5. јануара, а копије нечитке овјерене нотарске изјаве Даутбашића и Шахманове да Азра Сарић за свједочење у корист Радончића пред судом у Приштини у случају "Кељменди" заузврат тражи одређене погодности у смислу специјализације и сталног запошљавања у Универзитетски клинички центар Сарајево датира од 22. децембра.

Асим Црналић, адвокат Фахрудина Радончића, током саслушавања није желио доводити у питање исказе свједока јер тврди да све што је речено иде у корист оптуженог.

Главни кантонални тужилац Далида Бурзић ће на захтјев одбране Даутбашића и Шахманове бити унакрсно испитана и на наредном рочишту које је заказано за 4. мај.

Селимовић је свједочио да је 7. јануара у друштву новинарке Душке Јуришић и главног тужиоца Кантоналног тужилаштва Бурзићеве регистровао њихов разговор о томе да је Даутбашић "доставио некакву кривичну пријаву о уцјени", те да им је савјетовао да, без обзира о коме је ријеч, поступају стриктно у складу са законом.

На наредном рочишту 4. маја биће салушани и свједоци Душка Јуришић, Сабахудин Жујо, Азиз Шукало и Тарик Машић.

Радончићу, Даутбашићу, те Билсени Шахман и Зијаду Хаџијахићу суди се због удруживања ради чињења кривичних дјела, ометање рада правосуђа и давање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Отужница их терети да су присиљавали Азру Сарић да у случају "Кељменди" да лажни исказ пред судом у Приштини, као и да не свједочи у истрази која се против Радончића води пред Тужилаштвом БиХ.

Они су оптужени и да су утицали на Зијада Хаџијахића, службеника Амбасаде САД, да врши притисак на Тужилаштво БиХ у предмету који се води против Радончића, за шта је његова супруга награђена амбасадорским мјестом у Словенији.