latinica  ћирилица
27/04/2016 |  13:05 | Аутор: СРНА

Ђуровић: Кретање миграната није заустављено

Директор београдског Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић рекао је да кретање миграната није заустављено, него да је интензивирано кријумчарење људи, а да је посебно тежак положај Србије која може да постане "уско грло" миграције.

"Људи долазе, пролазе кроз Македонију, македонска полиција не може да их заустави. У неколико претходних дана долазе из рејона Идоменија /у Грчкој/. С друге стране, турско-бугарска рута је актуелна. Тако да имамо људе који долазе у земљу", рекао је Ђуровић.

Он је додао да је интересантно да се мигранти могу видјети у парковима у Београду, али не и у другим земљама на мигрантској рути, што говори у прилог томе да Србија може да постане нека врста "чепа или уског грла миграције", јер је најближа ЕУ.

"С друге стране, земље на југу немају намјеру да заустављају људе или барем то у пракси не раде успјешно попут Македоније и Бугарске. Тако да је ту посебно тежак положај Србије. Зато је видљиво да та миграција и даље фунцкионише и није заустављена", истакао је Ђуровић.

Према његовим ријечима, олакшавајућа околност је то што број миграната није у сразмјерама као прошле године, тако да је тренд мигрирања онакав какав је био прије 2015. године, што значи хиљаде људи годишње, али не стотине хиљада.

"У том режиму, они неће привлачити неку већу пажњу земаља на рути, нити ће тај тренд моћи да се искорени. Кријумчарење је сада интензивно и то је уносан посао на овој рути. Већ хиљаде иду према Мађарској која не успева да их заустави ни оградама", рекао је Ђуровић.

Он је истакао да се мигранти задржавају два до три дана у Београду и на другим мјестима, али је извјесно да успијевају да релативно брзо прођу кроз Србију.

"Ствар би била комплекснија уколико би ти људи били заустављени, па би им било потребно дуже времена да прођу кроз Србију, што би онда довело до њиховог гомилања у Србији", рекао је Ђуровић.

Он је подсјетио на споразум о мигрантима између ЕУ и Турске, те оцијенио да мигранти и даље долазе из Турске у Грчку бродовима, а тешко се назад враћају из Грчке у Турску.

"Ако се тај споразум даље не имплементира и у случају да он пропадне, онда бисмо поново имали велике изазове са бројем људи. Али, ја не верујем да би икада то било као 2015. године, јер земље ЕУ су решене да такав сценарио зауставе по сваку цену", истакао је Ђуровић.

Он је додао да у прилог томе раде и балканске земље које дижу ограде, тако да сматра да се више неће доћи у ситуацију да се појави онакав "егзодус" миграната као прошле године.

"Углавном, све се враћа на режим пре 2015. године, када људи уз помоћ кријумчара улазе, али не у сразмерама од пола милиона до милион", рекао је Ђуровић, додајући да је незахвално рећи колико је тренутно миграната у Србији, јер је ријеч о мигрантима који су ту нелегално.

Он је додао да је у Србији сада више Авганистанаца, Пакистанаца, него људи из Сирије, али прије свега што је то видљиво у парку код аутобуске станице у Београду, док неки други људи иду и смјештају се по различитим мјестима по граду, далеко од очију јавности и грађана.