latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:54 | Аутор: СРНА

САД: Бирачи вјерују да је изборни процес намјештен

Више од половине америчких гласача вјерује да је систем по којем политичке странке бирају своје кандидате за Бијелу кућу "намјештен", а више од двије трећине анкетираних жели да тај процес буде промијењен, показују резултати нове анкете.

САД спадају међу малобројне земље у којима грађани могу да се изјасне о томе ко треба да се нађе на листићу за предсједничке изборе.

Око 51 одсто анкетираних у истраживању агенције "Ипсос" у периоду од 21. до 26. априла вјерује да је овај систем "намјештен" против неких кандидата.

Око 71 одсто испитаника рекло је да би више вољело да њихове странке бирају предсједничког кандидата директним гласањем, без учешћа такозваних делегата као посредника.

Систем гласања по државама и на конвенцијама је компликован, а странке и даље имају значајан утицај на избор кандидата, иако је од средине 20. вијека повећан утицај грађана.

Странке врше директан итуцај на избор кандидата преко делегата, који имају задатак да на конвенцијама подрже одређену особу, обично у складу са резултатима унутарстраначког гласања. Странке одлучују о томе како се бирају ти делегати, а републиканци и демократе имају различита правила.

Уколико је надметање међу кандидатима неизвјесно, делегат може да утиче на коначан резултат својим личним избором.

Друга компликција је што америчке државе имају различита правила о томе да ли гласачи морају бити регистровани као чланови странака да би учествовали у прелиминарном гласању.

Главни кандидат републиканаца, милијардер Доналд Трамп, тренутно има осигураних 950 делегата на својој страни, а његов главни супарник Тед Круз, сенатор из Тексаса, има 560 делегата.

Код демократа је у вођству бивши државни секретар Хилари Клинтон са 2.141 делегатом испред Бернија Сандерса, сенатора из Вермонта, који има осигураних 1.321 делегата.