latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:49 ⇒ 11:51 | Аутор: Index.hr

Загреб: Протест против Ердоганове посјете

"Ердогановим гостовањем жмиримо на сва кршења људских права које узрокује репресивна Ердоганова политика!", главна је порука мирног загребачког протеста против предсједника Турске Реџепа Таипа Ердогана.
Протести у Загребу - Фото: Facebook
Протести у ЗагребуФото: Facebook

Хрватски медији подсјећајуда је  у пратњи шест министара, стотињак чланова обезбјеђења и протокола и више од сто турских привредника Ердоган бораби у дводневној посјети Загребу.

Организатори протеста су Иницијатива Добродошли! и Платформа за међународну грађанску солидарност Хрватске ЦРОСОЛ, а данас је био развијен и транспарент: "ЕУ, продала си душу врагу"!

Протест  активиста будно су пратиле врло јаке полицијске снаге.

Скинимо маске

"Позивамо на скидање маски и на одбацивање приступа којим хрватске власти, примајући овог диктатора у своју земљу под исприком привредних инвестиција, игноришу сва кршења људских права која су посљедица Ердоганових политика. Економска корист за Хрватску крајње је сумњива и нејасна, али зато су подаци и докази о кршењу цијелог низа права у Турској итекако потврђени и познати", стоји у позиву.

Турску власт  оптужују за убијање избјеглица на граници са Сиријом. Исто тако Турска је илегално натјерала хиљаде избјеглица да се врате у Сирију. Организатори наглашавају да услови у прихватним центрима за избјеглице у Турској нису достојни ни за једно живо биће, а камоли лица којима треба уточиште и безбједно окружење.

"Турска је земља у којој  активисте, академске и медијске раднике свакодневно вербално малтретирају, хапсе због подржавања и објављивања садржаја који не иде на руку службеној Анкари, кажњава енормним новчаним казнама под исприком да износе клевете о владајућој странци и држе их у шаци кроз подмићивање уредника и власника медија што узрокује аутоцензуру, а неки од случајева убистава новинара још увијек нису истражени. А ако ни то није довољно, не шкоди поновити и да је Турска земља у којој се системски крше радничка права, права жена те права ЛГБТ особа, земља у којој још од завршетка Првог свјетског рата влада етнички сукоб између Турака и Курда, земља у којој се с неистомишљеницима суочава тзв.  противтерористичким акцијама", наводе демонстранти.