latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:19 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Свјетска банка од БиХ очекује свеукупну реформу здравства

Вођа тима Свјетске банке за пројекте здравства југоисточне Европе Тимоти Јонстон рекао је да је ангажовано више свјетских стручњака како би реформе које се односе на Правилник о лијековима било што квалитетније.
Тимоти Џонстон - Фото: СРНА
Тимоти ЏонстонФото: СРНА

Закључак међународних стручњака био је да је Правилник у великој мјери у складу с праксама Европске уније и препорукама Свјетске здравствене организације, тако да је препорука Свјетске банке била да се иде с усвајањем - казао је Џонстон и додао да савјет министара БиХ може унијети неке допуне, ако жели.

Напоменуо је да је разлог зашто је усвајање Правилника о лијековима одабрано да се укључи као услов за програм буџетске подршке је, не само то што ће донијети користи становништву него због тога што ће донијети уштеде и владама.

лијекови

Џонстон је такођер нагласио да је ова политика само први корак у реформи фармацеутског сектора, али да постоје и друге реформе, од којих су многе у надлежности ентитета.

- Те реформе ће даље помоћи унапређењу, расположивости и приступачности лијекова. А то би укључивало регулацију малопродајних маржи и начине како би се оне могле прилагодити да се апотеке стимулишу да продају јефтиније лијекове, а не скупље - навео је Џонстон.

Иако се ради тек о првом кораку, Џонстон истиче да Свјетска банка сматра да је то битан корак те стога подстичу Савјет министара БиХ да усвоји ову реформу.

- Свакако се надамо да ће се она остварити, а од бх. власти смо добили одређена увјеравања да ће обавити даље разговоре, након што буду ревидиране процјене трошкова - казао је.

Свјетска банка, истакао је, види да, генерално, као дио Реформске агенде, у БиХ постоји опредијељеност за имплементацију реформе свеукупног здравственог сектора, а чему ће пружити подршку, како у смислу стручних савјета, тако и финансијску подршку.

Стога, закључио је, на ову „реформу лијекова“ Свјетска банка гледа такође као први корак у широј реформи здравственог сектора, на чему има још доста да се ради.