latinica  ћирилица
27/04/2016 |  10:15 ⇒ 10:40 | Аутор: СРНА

Кошарац: Подршка законским приједлозима уз уважавања интереса Српске

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да ће ова странка оштро одговорити на негативан и игнорантски однос који су странке са бошњачким и хрватским предзнаком показале према приједлозима закона о Уставном суду БиХ и закона о измјени Кривичног закона БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Како неко од нас може да очекује да подржимо било који приједлог Изборног закона о Мостару, уколико не уважава суштинске интересе српског народа и Републике Српске. Након одбијања уставног основа и принципа приједлога закона о Уставном суду и измјени Кривичног закона БиХ у Уставноправној комисији Представничког дома, ми из СНСД-а спремни смо да разговарамо искључиво о приједлогу српске заједнице у граду Мостару и да подржимо тај приједлог", изјавио је Кошарац уочи данашње сједнице Представничког дома Парламента БиХ.

Он сматра да исто треба да учине и посланици из Клуба СДС-а, али и додао да је то ствар тог клуба и те странке.

"СНСД ће одбити да подржи било који законски приједлог у парламенту БиХ све док представници бошњачких и хрватских партија не почну да уважавају интересе Републике Српске. Уколико имају имало националне одговорности, исто ће поступити и посланици из Клуба СДС-а", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да институције Републике Српске треба да понуде хитан и јединствен одговор на чињеницу да у року од 120 дана нису усвојени законски приједлози који представљају одговор на одлуку Уставног суда БиХ која се односи на 9. јануар, Дан Републике Српске.

"Актуелне стране судије у Уставном суду БиХ, које су под очигледним утицајем бошњачке политике и политике појединих земаља које не мисле добро Републици Српској, морају бити одмах елиминисане. На који начин ће се то учинити питање је неких будућих договора и потеза српских политичких странака, али оваква ситуација у Уставном суду БиХ је неодржива", закључио је Кошарац.