latinica  ћирилица
27/04/2016 |  09:26 | Аутор: СРНА

Македонија: Усвојен извјештај о провјери бирачког списка

Државна изборна комисија Македоније усвојила је збирни извјештај о спроведеној унакрсној, административној и теренској провјери бирачког списка.

Предсједник Државне изборне комисије Александар Чичаковски гласао је против, док два члана опозиционог СДСМ-а нису присуствовала синоћњој седници.

Чичаковски каже да и даље сматра сумњивим бираче без боравишта у Македонији јер је од њих 142.000 у дијаспори 42.000, док за друге нема прецизних података.

Он је скептичан и када је ријеч о правној ваљаности информација из МУП-а, будући да недостаје потпис министра Оливера Спасовског.

Извјештај садржи податке о извршеној провјери, али остаје нејасно да ли је избрисано само 1.100 умрлих и два бирача са дуплим матичним бројем, јавили су македонски медији.

Према извјештају, који је припремио експерт Џон Арон из Међународне фондације за изборни систем, од 87.000 "сумњивих" имена, која су била предмет теренске контроле, допунска контрола неопходна је у 40.000 случајева, будући да грађани нису пронађени у тренутну контроле и за њих је одговарало друго лице.

Међународни експерт закључио је да детаљна провјера о свим спорним примједбама у бирачком списку не може да буде завршена до 5. јуна за када су заказани пријевремени парламентарни избори и сугерисао да су неопходне допунске провјере.

Чланови Државне изборне комисије Силвана Бонева и Сашко Срцев кажу да су за њих разријешене све дилеме и да бирачки списак може да гарантује вјеродостојне и кредибилне изборе.

Провјера бирачког списка била је разлог што је одржавање пријевремених избора, које је било најављено за 24. април, одгођено за 5. јуни.

Владајуће партије ВМРО-ДПМНЕ и Демократска унија за интеграцију најавиле су учешће на изборима у јуну, а опозициони СДСМ саопштио је да ће бојктовати пријевремене изборе.

У Скопљу и другим градовима Македоније сваке вечери организују се протести на којима демонстранти траже одгађање избора.