latinica  ћирилица
27/04/2016 |  09:24 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Мур: Хитно постићи договор у Мостару

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур очекује да ће локални избори у Мостару бити одржани у октобру, као и у другим срединама у БиХ, наводећи да је потребно хитно постићи договор о овом питању.
Џонатан Мур - Фото: Глас Српске
Џонатан МурФото: Глас Српске

"Крајње је вријеме за рјешење. Апсолутно је неприхватљиво да су посљедњи локални избори у Мостару одржани 2008. године. Грађани Мостара не смију бити таоци околности и очекујемо постизање компромиса између политичких странака и изналажење прихватљивог рјешења како би избори у Мостару били одржани већ у октобру", рекао је Мур.

Мур је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, напоменуо да му је познато да је постојала намјера да се питање Мостара рјешава у пакету са избором чланова Предсједништва и делегата у Дом народа, о чему су разговоре водили представници ХДЗ-а БиХ и СДА.

"Нажалост, свједоци смо да је у процесу изналажења рјешења за ова врло важна питања дошло до одређеног застоја и позивам оне који кажу да говоре у име Мостараца да се што прије врате за преговарачки сто, те изнађу рјешење које ће омогућити одржавање избора у Мостару, као и рјешења за друга важна питања", рекао је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Он је навео да је у оптицају неколико приједлога за рјешење питања Мостара, али да ниједно од понуђених рјешења нема довољну подршку за његово провођење.

"На извјестан начин приједлози за Мостар су се поларизовали. Чињеница је да се у БиХ некада непотребно политизује цијели низ питања. Додатна политизација и поларизовање присутни су посебно у изборним годинама, када и политичке странке свјесно радикализују реторику. Такав приступ сигурно не доприноси изналажењу рјешења прихватљивих за све", оцијенио је Мур.

Када је ријеч о иницијативи за успостављање више општина у оквиру града Мостара, Мур каже да неки сматрају да је такво рјешење неефикасно и скупо.

"С друге стране, свједоци смо да у БиХ постоји низ рјешења која су, такође, више или мање ефикасна и скупа, али су као таква, у одређеном тренутку, била једино могућа и прихватљива", навео је Мур и подсјетио на закључке Савјета за провођење мира који дефинишу Мостар као јединствен град са нижим јединицама локалне самоуправе.