latinica  ћирилица
27/04/2016 |  08:44 ⇒ 11:36 | Аутор: РТС

Аустралијске подморнице између САД и Кине

Одлука владе у Канбери да огромни посао обнове домаће флоте подморница, вриједан близу 40 милијарди америчких долара, додијели француском а не јапанском концерну имаће велики утицај на политичке, економске и војне односе у Азијско-пацифичком региону.
Аустралијска подморница (Фото: globalmilitaryreview) -
Аустралијска подморница (Фото: globalmilitaryreview)

Аустралијска влада саопштила је одлуку да велики посао обнове домаће флоте подморница, вриједан 50 милијарди аустралијских, односно 39 милијарди америчких долара, додијели француском концерну ДЦНС.

По плану који су представили Французи, изградња 12 специјално прилагођених подморница класе "Баракуда" требало би да се обави у аустралијским бродоградилиштима и обезбиједи отварање око 2.800 нових радних мјеста.

Нови апарати требалo би да уђу у употребу почетком четврте деценије овог вијека.

Поред француског произвођача, на тендеру су учествовале њемачки "Тисен-Круп АГ", који има вишедеценијску традицију у производњи подводних оружаних платформи, и јапански концерн фабрика тешке машинске индустрије "Мицубиши хеви" и "Кавасаки хеви", које посједују врхунску технологију за израду подморница, која у неким важним елементима, попут ублажавања осцилација и апсорпције звука надмашује и америчку.

Аустралијски премијер Малколм Турнбул образложио је одлуке владе изјавом да је француска понуда прихваћена јер подразумијева да ће "аустралијски радници градити аустралијске подморнице од аустралијског челика".

Потез аустралијске владе под лупом дипломата и аналитичара

Мада је влада у Канбери од самог почетка јасно ставила на знање учесницима тендера да је за њу приоритет упошљавање домаћих производних капацитета и радника, исход тендера ипак изазива изненађење у Азијско-пацифичком региону, јер поставља неколико битних питања у вези са геополитичким односима у том економско-политички изузетно важном региону света, који је већ деценијама замајац светског економског раста.

Највеће од тих питања је у којој мјери је Аустралија посвећена продубљивању специјалних партнерских односа и, нарочито, војних веза са Јапаном, са којим би, у склопу америчке стратегије опкољавања Кине, требала да технолошки и тактички блиско сарађује у настојању да успори или онемогући продор кинеске морнарице и других војних ефектива у јужни Пацифик.