latinica  ћирилица
27/04/2016 |  07:53 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Дом народа усвојио измјене Изборног закона

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је по хитној процедури Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона који је припремила Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Током сједнице, није било заинтересованих делегата за расправу, а приликом гласања 11 делегата је било за, а уздржаних и против по један.

Измјенама и допунама закона усвојена су 32 амандмана Интерресорне радне групе, од којих је већина техничке природе.

Једном од усаглашених измјена Изборног закона предвиђено је подизање цензуса на страначкој листи за освајање мандата на општинским изборима на 10 одсто, а на општим изборима на 20 одсто.

Усаглашен је и амандман којим је задржана обавеза да на кандидатским листама буде 40 одсто кандидата мање заступљеног пола, као и да буде задржан постојећи редослијед мање заступљеног пола на кандидатским листама.

Централна изборна комисија БиХ најавила је да ће 4. маја расписати овогодишње локалне изборе и да је до тада потребно да парламент БиХ усвоји измјене изборног законодавства како би могле да буду примијењене на изборима 2. октобра.

Данас су посланици Представничког дома расправљали и о Приједлогу закона о измјенама и допуни Изборног закона БиХ чији је предлагач Комисија за остваривање равноправности полова Представничког дома, а којим је предложено да свака кандидатска листа има једнак број кандидата мушког и женског пола који би на цијелој листи били распоређени наизмјенично.

Уставноправна комисија Представничког дома дала је негативно мишљење на приједлог овог закона.

15.00 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није данас усвојио План рада за ову годину и извјештај о раду за 2015. годину Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ. Предсједавајући Дома Огњен Тадић поставио је питање независности овог тијела.

"Није утврђена одговорност директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића за напад на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима. Такође, након конкурса за директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, ово тијело нема повјерење странака Савеза за промјене", рекао је Тадић.

Извјештај о раду Независног одбора добио је и негативно мишљење Заједничке комисије за одбрану и безбједност.

Предсједник Независног одбора Жико Крунић одбацио је оптужбе о нераду Независног одбора, као потпуно неосноване.

Дом народа дао је сагласност за ратификцију Протокола о прекограничном надзору између Савјета министара и Владе Црне Горе.

Сједница је окончана након што је исцрпљен дневни ред.

Предсједавајући Дома Огњен Тадић најавио је могућност одржавања данас хитне сједнице Дома народа на којој би биле разматране измјене и допуне Изборног закона БиХ.

14.05 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Извјештај о раду Интерресорне Радне групе за измјену изборног законодавства БиХ.

Бошњачки делегат Халид Гењац подсјетио је да је ријеч о 36 амандмана на Изборни закон, који рјешавају техничка, али не и крупна политичка питања, наводећи да су разматрани и приједлози невладиних организација.

Хрватски делегат Мартин Рагуж рекао је да нису остварени основни циљеви, као што је одлука Суда у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци".

"Не дијеле сви ту исту одговорност, а парламент је овђе као проточни бојлер за пролаз закона", сматра Рагуж.

Српски делегат Драгутин Родић рекао је да нема политичке воље за круцијална питања за даље унапријеђење демократских процеса.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић рекао је да "шири контекст" није дао могућност Радној групи за расправу о питању града Мостара и одлуци "Сејдић-Финци".

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бариша Чолак рекао је да је највећи проблем то што није разговарано о изборима у Мостару, наводећи да треба искористити остатак мандата Радне групе.

Дом народа усвојио је Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије за повратак у БиХ, са закључцима парламентарне комисије.

Рагуж је подсјетио да је током рата 2.200.000 лица расељено.

"Један велики посао је урађен, велики дио посла је остао, јер још процес повратка није окончан", рекао је Рагуж.

13.00 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у другом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ.

Овим законским приједлогом уводи се и дефинише појам "кандидати на обуци" као категорија лица на служби у Оружаним снагама БиХ, те флексибилније уређује процедура избора и именовања официра на формацијско мјесто команданта пука и прецизније прописују услови за унапређење и пензионисање.

Предложеним одредбама помјера се старосна граница за пензионисање официра са 55 на 57 година и подофицира са 50 на 55 година, уз образложење да је досадашња пракса показала да је велики број официра са искуством потребним Оружаним снагама БиХ морао да напусти службу због тог законског ограничења.

Дужина трајања службе за професионалне војнике, ангажоване на пословима деминирања, продужава се за три године, односно до 38. године.

Усвајањем измјена закона, пријем лица у Оружаним снагама БиХ био би одгођен у наредних пет година, што би у периоду од 2016. до 2020. године смањило трошкове Оружаних снага за 3.470.960 КМ.

Без парламентарне расправе усвојен је и Приједлог закона о допунама Закона о одликовањима БиХ, у другом читању, који предвиђа увођење Ордена сребрног грба БиХ са мачевима за испољену изузетну храброст и пожртвовање војних лица у природним, техничким и другим катастрофама.

У првом читању делегати су размотрили Приједлог закона о измјенама Закона о заштити и добробити животиња, са негативним мишљењем Уставноправне комисије.

Предлагач закона Марио Караматић позвао је да се закон врати комисији, што је и учињено те ће се овај закон поново наћи пред Уставноправном комисијом.

Закон регулише дозволу за узгој животиња у сврху продаје крзна.

Подржани су приниципи приједлога закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку, Закона о забрани дискриминације, док за Закон о парничном поступку пред Судом БиХ, није било ентитетске већине из Републике Српске.

12.30 - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ почео је сједницу на којој би требало да разматра у другом читању Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ.

На предложеном дневном реду је и Приједлог закона о допунама Закона о одликовањима БиХ, у другом читању, који предвиђа увођење Ордена сребрног грба БиХ са мачевима за испољену изузетну храброст и пожртвовање војних лица у природним, техничким и другим катастрофама.

У првом читању делегати би требало да размотре Приједлог закона о измјенама Закона о заштити и добробити животиња, те приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку, Закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за биљежење у друмском превозу, те Закона о забрани дискриминације.

Пред делегатима би требало да се нађу и извјештаји за прошлу годину више радних тијела која за свој рад одговарају парламенту БиХ.

Постоји могућност да у дневни ред буду уврштени приједлози закона за измјену изборног законодавства које је утврдила Интерресорна радна група.