latinica  ћирилица
27/04/2016 |  07:51 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Представнички дом усвојио Приједлог измјена и допуна изборног закона (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас у Сарајеву Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ чији су предлагачи чланови Интерресорне радне групе за израду измјена изборног законодавства - посланици Борјана Кришто, Хазим Ранчић и Лазар Продановић.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

20.20 - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је, на приједлог Колегијума дома, закључак да буде формирана интерресорна радна група чији је задатак да пронађе начин другачијег избора троје страних судија у Уставном суду БиХ.

У приједлогу је наведено да би интерресорна радна група требало да, у складу са Уставом БиХ, утврди шта је све потребно промијенити у уставноправном систему БиХ како би био предвиђен другачији начин избора троје судија Уставног суда БиХ које бира предсједник Европског суда за људска права, уз консултације са Предсједништвом БиХ.

У интерресорној радној групи били би чланови оба дома Парламентарне скупштине БиХ и судије Уставног суда БиХ.

Ово је предложено након што није усвојено друго негативно мишљење Уставноправне комисија на Приједлог закона о Уставном суду БиХ, чији су предлагачи били посланици из клубова СНСД-а и СДС-а, чиме су исцрпљене све могућности да он остане у даљој парламентарној процедури. Приједлогом закона о Уставном суду БиХ било је предвиђено да стране судије у овом суду уступе мјеста домаћим.

Нису усвојени приједлози закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ које су предложили СДА и СББ БиХ, СДП и ДФ, те ХДЗ БиХ, а који се тичу избора у Мостару.

Ови закони су данас разматрани по хитном поступку.

Прихваћено је негативно мишљење Уставноправне комисије о приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ чији је предлагач Комисија за остваривање равноправности полова Представничког дома, чиме је закон одбијен.

Овим законом је предлагано да свака кандидатска листа има једнак број кандидата мушког и женског пола који се на цијелој листи распоређују наизмјенично.

Ирена Хаџиабдић именована је за члана Централне изборне комисије БиХ из реда осталих.

Раније данас, усвојен је Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ чији су предлагачи били чланови Интерресорне радне групе за израду измјена изборног законодавства, посланици Борјана Кришто, Хазим Ранчић и Лазар Продановић.

У првом читању усвојен је Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Савјету министара БиХ, чији је предлагач Комисија за остваривање равноправности полова Представничког дома, а који се тиче заступљености полова у Савјету министара БиХ.

Усвојени су Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управном поступку и приједлог закона о измјенама и допунама Закона о радном времену, обавезним одморима мобилних радника и уређајима за евидентирање у друмском превозу.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић заказао је наставак сједнице за 11. мај, на којој ће бити разматране остале тачке дневног реда.

19.30 - Посланици Представничког дома парламента БиХ су, у оквиру расправе о Приједлогу закона о Уставном суду БиХ, чији су предлагачи посланици СНСД-а и СДС-а, највише дискутовали о приједлогу Колегијума овог дома да буде формирана интерресорна радна група чији је задатак да пронађе начин другачијег избора троје страних судија у Уставном суду БиХ.

У приједлогу Колегијума наводи се да интерресорна радна група треба да, у складу са Уставом БиХ, утврди шта је све потребно промијенити у уставноправном систему БиХ да би био предвиђен другачији начин избора троје судија Уставног суда БиХ које бира предсједник Европског суда за људска права, уз консултације са Предсједништвом БиХ.

У интерресорној радној групи били би чланови оба дома Парламентарне скупштине БиХ и судије Уставног суда БиХ.

Ово је предложено након што је Уставноправна комисија дала друго негативно мишљење на овај законски приједлог, чиме су исцрпљене све могућности да он остане у даљој парламентарној процедури.

Овакав приједлог Колегијума Представничког дома, који је потписао и Шефик Џаферовић из СДА, изазвао је расправу између Џаферовића и посланика СДП-а Дениса Бећировића који му је замјерио на томе.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да се иза приједлога Колегијума о формирању интерресорне радне групе крију веома опасне ствари и да се таквим намјерама може одупријети "ако се у Бањалуци дефинише заједнички став".

"Нисам сигуран да је овај закључак прави пут. СНСД неће подржати овај закључак. Овдје није била ријеч само о начину избора судија него и доношења одлука", истакао је Кошарац.

Његова страначка колегиница Душанка Мајкић сматра да је циљ формирања интерресорне радне групе да се не уради ништа и да се "никад ништа неће ни догодити". "Много је коректније да је речено да сада не постоји политички став да се то проведе", истакла је Мајкићева.

Она је навела да ни представницима српског, али ни хрватског народа ни на који начин не одговара да остане стање какво јесте.

"Зар је могуће да се и након 20 година дозволи да стране судије прегласавају домаће", упитала је Мајкићева и изразила изненађење да СДС није са другим предлагачем закона о Уставном суду БиХ - СНСД-ом разговарао о наставку дјеловања о овом питању.

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић из СДС-а каже да не види други пут осим отварања поменутог питања на овакав начин. "Ми предлажемо да се отвори разговор да би дошли до рјешења прихватљивог за све", истакао је Босић.

Он је поновио да је Уставни суд БиХ врло често извор политичких злоупотреба, да не доноси легалне одлуке и да се често мијеша у нешто што није у његовој надлежности.

Послије расправе о овој тачки, Босић је дао паузу након које ће посланици гласати о до сада исцрпљеним тачкама дневног реда, док је расправа и изјашавање о осталим одгођено за 11. мај.

17.00 - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ и упутио га Дому народа на усвајање.

Дом народа усвојио је по хитној процедури овај приједлог.

Измјенама и допунама овог закона усвојена су 32 амандмана Интерресорне радне групе, од којих је већина техничке природе.

Једном од усаглашених измјена Изборног закона предвиђа се подизање цензуса на страначкој листи за освајање мандата на општинским изборима на 10 одсто, а на општим на 20 одсто.

Усаглашен је и амандман којим се задржава обавеза да на кандидатским листама буде 40 одсто кандидата мање заступљеног пола, али се уводи обавеза да међу прва три имена на листи једно мора бити из реда мање заступљеног пола.

Централна изборна комисија БиХ најавила је да ће 4. маја расписати овогодишње локалне изборе и до тада је потребно да парламент БиХ усвоји измјене изборног закондавства да би оне могле бити примијењене на изборима 2. октобра.

Посланици су данас расправљали и о Приједлогу закона о измјенама и допуни Изборног закона БиХ чији је предлагач Комисија за остваривање равноправности полова Представничког дома, а којим се предлаже да свака кандидатска листа има једнак број кандидата мушког и женског пола који се на цијелој листи распоређују наизмјенично.

Уставноправна комисија Представничког дома дала је негативно мишљење на приједлог закона.

15.16 - Расправа о приједлозима закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ у вези са изборима у Мостару које су предложили СДП и ДФ, ХДЗ БиХ те СДА и СББ открила је бројна неслагања у ставовима политичких странака, првенствено из Федерације БиХ, о овом, али и неким другим питањима.

Посланици су за сваки од предложених закона прихватили да се разматрају по хитној процедури, након чега су обавили и расправу о предложеним рјешењима.

За расправу о приједлогу СДП-а и ДФ-а није било заинтересованих, а приједлог ХДЗ-а БиХ, односно странака окупљених у ХНС-у, представила је Борјана Кришто наводећи да он има уставни основ и да је усклађен са одлукама Уставног суда БиХ.

Према њеним ријечима, предложени закон најбоље изједначава вриједност гласа у изборним јединицама и може бити основ за тражење рјешења како би се избори у Мостару одржали као и у свим другим градовима.

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Лазар Продановић поново је изразио жаљење што се о приједлозима законских рјешења за Мостар разговара по хитној процедури.

"Наш је циљ да дођемо у ситуацију да се обезбиједи стварна заступљеност конститутивних народа у градским властима Мостара", нагласио је Продановић и додао да ће СНСД инсистирати да у закону буде садржани ставови Координације српских удружења у Мостару.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић истакла је да је питање Мостара питање свих у БиХ.

"СНСД и СДС јединствено заступају ставове Координације Срба, тако да договор није могућ без нас овђе", нагласила је Пандуревићева.

11.04 - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић оспорила је стављање на дневни ред данашње сједнице захтјева за разматрање по хитној процедури три приједлога за измјене Изборног закона.  "Никада до сада у парламентарној пракси се није десило да имамо три закона на исту материју", рекла је Мајкићева у расправи о предложеном дневном реду, истичући да је ријеч о сложеним законима који због тога не могу бити разматарни по хитном поступку.

Критике због уврштавања на дневни ред три закона о изборима у Мостару упутио је и Никола Шпирић, такође посланик СНСД-а, који је оцијенио да предложена рјешења не нуде заједничку визију, нити наговјештавају могућност да се постигне договор о овом важном питању.

Према његовим ријечима, Колегијум Представничког дома требало је да узме паузу од дан-два и покуша договорити заједнички приједлог.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац рекао је да нема спора о томе да је питање Мостара потребно ријешити, али то треба урадити тако да буду задовољени интереси свих.

Он је апеловао на предлагаче да повуку своје приједлоге, те да се о Мостару расправља заједно са приједлогом СНСД-а и СДС-а у којем ће бити садржани захтјеви Координације Срба из Мостара.

Предсједавајући Представничког дома Младен Босић подсјетио је да 4. маја Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ треба да распише локалне изборе и додао да је Колегијум дао приједлог дневног реда у складу са пословником.

10.36 - У Сарајеву је почела сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на чијем су дневном реду приједлози измјена и допуна Изборног закона БиХ, Закона о финансирању политичких странака које је утврдила Интерресорна радна група, те захтјеви за разматрање по хитној процедури три приједлога за рјешавање питања избора у Мостару. Своја рјешења за Мостар понудили су ХДЗ БиХ, СДП и ДФ, те СДА и СББ.

Централна изборна комисија БиХ најавила је да ће 4. маја расписати овогодишње локалне изборе и до тада је потребно да парламент БиХ усвоји измјене изборног закондавства како би оне могле бити примијењене на изборима 2. октобра.

Пред посланицима ће се наћи и друго негативно мишљење Уставноправне комисије Представничког дома на Приједлог закона о Уставном суду БиХ и Приједлог закона о изимјени Кривичног закона БиХ који су у парламентарну процедуру упутили клубови посланика СНСД-а и СДС-а.

Иницијатива за законско регулисање рада Уставног суда БиХ и искључивање странаца из његовог састава услиједила је из Републике Српске након што је Уставни суд БиХ у новембру прошле године, на захтјев бошњачког члана Предсједништва Бакира Изетбеговића, прогласио неуставним Дан Републике Српске који се обиљежава 9. јануара, када је и православни празник Свети Стефан.

10.15 - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је уочи сједнице да ће ова странка оштро одговорити на негативан и игнорантски однос који су странке са бошњачким и хрватским предзнаком показале према приједлозима закона о Уставном суду БиХ и закона о измјени Кривичног закона БиХ.

Претходно, замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић изјавио је да би требало да буде одржан састанак предсједника политичких партија из Републике Српске, да би се пронашао заједнички став о овом проблему.

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић најавила је да ће ова странка предложити закључак у вези са Уставним судом БиХ.

Извор: РТРС/Срна