latinica  ћирилица
23/04/2016 |  15:33 | Аутор: СРНА

Орбан критикује ЕУ: Продали смо се Анкари

ЕУ се продала Турској ради рјешавања избјегличке кризе и посљедице је "немогуће предвидјети", упозорио је мађарски премијер Виктор Орбан.
Виктор Орбан  (Фото: nspm.rs) -
Виктор Орбан (Фото: nspm.rs)


"Споразумом, који је ЕУ постигла са Турском, продали смо се Турској. Такве ствари никада нису добре. Безбједност ЕУ не може бити у рукама неког изван европског блока", истакао је Орбан за њемачки дневник "Виртшафтвохе".

Према Споразуму између Брисела и Анкаре постигнутом прије мјесец дана, мигранти који стигну на острва у Грчкој и у случају одбијања захтјева за азил, биће враћени у Турску. Анкара заузврат добија више милијарди помоћи од ЕУ.

ЕУ је обећала да ће населити избјеглицу из кампа из Сирије за сваког мигранта враћеног из Грчке у Турску, да ће одобрити безвизни режим Турцима унутар Шенгенске зоне и да ће поново размотрити кандидатуру Анкаре за чланство у европском блоку.

Турска је захтијевала додатних три милијарди евра до 2018. године за пријем миграната на своју територију и упозорила на могућност неуспјеха договора уколико ЕУ не омогући безвизни режим Турцима до јуна.

"Чланице ЕУ већ су платиле три милијарде евра Турској, ускоро морамо платити још толико. Немогуће је предвидјети гдје је томе крај. Подржавам стратегију Турске само под условом да постоји и систем заштите наших сопствених граница у ЕУ", нагласио је Орбан.

Мађарски премијер сматра да је Брисел погријешио јер је пажњу усмјерио на прерасподјелу избјеглица, а не на заштиту граница.