latinica  ћирилица
07/05/2024 |  10:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Бразил: У поплавама погинуло најмање 85 људи, Лула тражи ванредно стање

Бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва затражио је од Конгреса да уведе ванредно стање због поплава проузрокованих обилним кишама у којима је, према последњим подацима, погинуло најмање 85 људи у најјужнијој држави Рио Гранде до Сул.
Поплаве у Бразилу (ФОТО: EPA-EFE/Isaac Fontana) -
Поплаве у Бразилу (ФОТО: EPA-EFE/Isaac Fontana)

Ова мјера би омогућила одобравање додатних државних издвајања без потребе да се поштују ограничења предвиђена фискалним правилима која су ступила на снагу прошле године.

- Још немамо процјену шта ће бити неопходно. Тек када се вода повуче видећемо колика је штета - изјавила је министарка за планирање Симон Тебет, а преноси Ројтерс.

Гувернер Рио Гранде до Сула Едуардо Леите рекао је да би број жртава могао значајно да порасте како спасиоци буду напредовали. Више од 130 људи се и даље води као нестало након поплава које су погодиле више од двије трећине од скоро 500 градова у држави, због чега је око 150.000 људи расељено, саопштила је државна управа за цивилну одбрану.

Поплаве су уништиле путеве и мостове у неколико градова што је изазвало клизишта. Временски услови су се побољшали у понедјељак, али метеоролози су саопштили да се очекује да ће јаке кише поново падати између 10. и 15. маја.