latinica  ћирилица
23/04/2016 |  12:29 | Аутор: СРНА

Служен помен блаженопочившем митрополиту Николају

Литургија и полугодишњи помен блаженопочившем митрополиту дабробосанском Николају служени су данас у манастиру Добрун код Вишеграда.

Литургију је предводио протојереј ставрофор Милојко Топаловић, уз саслужење свештенства и монаштва Дабробосанске епархије.

Он је у бесједи подсјетио на дјело митрополита Николаја, за кога је рекао да је живот посветио народу и просвјетитељству.

"Оставио нам је благослов да се бавимо проблемима народа, као и да чувамо богословске школе", истакао је протојереј Топаловић.

Монах Јован Гардовић рекао је да је главна порука митрополита Николаја за живота била да се мора чувати сваки појединац и да душа вриједи више од цијелог свијета.

"Његов начин живота то и доказује јер је он радио за корист цркве, а његов живот је био прожет радом, молитвом и вјером", напоменуо је монах Јован.

Он је истакао да је личност митрополита Николаја најбољи путоказ како издржати и пребродити све кризе и искушења.

Митрополит дабробосански Николај преминуо је 27. октобра прошле године у 88. години. По сопственој жељи сахрањен је у манастиру Успења Пресвете Богородице у Добруну. Блаженопочивши митрополит Николај шездесети је митрополит дабробосански на чији трон је изабран 1992. године.

У 62 године свештеномонашког и 42 године епископског служења Српској православној цркви истакао се као велики просветитељ, градитељ, обновитељ црквеног и духовног живота. Од 1973. до 1978. године био је владика аустралијско-новозеландски, након чега је изабран за владику далматинског, гдје се задржао до избора у светосавски трон митрополита дабробосанских.

Митрополит Николај, чије је свјетовно име Гојко Мрђа, рођен је у Крњој Јели код Босанског Петровца 30. августа 1927. године. Школовао се у Сремској Паланци, а 1946. године уписао је Богословију у Призрену. Монашки постриг примио је 1953. године.

Завршио је Богословски факултет у Београду, који му је због изузетног доприноса развоју богословља и науке додијелио 1999. године титулу почасног доктора наука, а исту титулу добио је и од Универзитета у Источном Сарајеву 2007. године. Носилац је више црквених и свјетовних одликовања./крај/јб/аб