latinica  ћирилица
23/04/2016 |  12:00 | Аутор: СРНА

Министарство: МХЕ Медна има ваљану еколошку дозволу

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске речено је да је Окружни суд у Бањалуци потврдио ваљаност еколошке дозволе за малу хидроелектрану Медна коју је издало то министарство.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Поводом најављеног "протестног излета против хидроелектране Медна" који организује Коалиција за Сану и позива у којем се користе квалификације да је изградња МХЕ Медна "злочин против природе и грађана", ресорно министарство истиче и да је тужба против рјешења о еколошкој дозволи одбијена као неоснована.

"Еколошком дозволом, која је потврђена пресудом Окружног суда у Бањалуци, утврђено је да примјеном наложених мјера заштите животне средине, утицаји на животну средину могу бити доведени у прихватљиве границе", наводе из Министарства. Они истичу да је свим поступцима претходила је одлука о давању концесије, а да њихово министарство није надлежно ни за додјелу концесија, ни за потписивање концесионих уговора.

"Одлуку број 02/1-020-269/06 од 25. јануара 2006. године, а у вези са спроведеним процедурама за додјелу концесија за изградњу малих хидроелектрана је потписао тадашњи премијер Перо Букејловић, и то након изгласавања неповјерења Влади, дакле у техничком мандату", наводе у Министарству. Том одлуком, наводе из Министарства, дата је сагласност на уговоре о концесијама за изградњу малих хидроелектрана на 33 локације, између осталог и за изградњу МХЕ Медна – Сана 1 на ријеци Сани, а за њено спровођење задужено је тадашње Министарство привреде, енергетике и развоја.

Из Министарства постављају питање Коалицији за Сану - да ли су икад поднијели тужбу или бар јавно прозвали потписника ове одлуке, Перу Букејловића, ако већ тврде да се ради "о злочину против природе и грађана".

Министарство је својим закључком било обуставило све поступке до окончања судских процеса који су се водили против изградње МХЕ Медна, а који су сви окончани у корист инвеститора, чиме су сва рјешења постала коначна и правоснажна.

Према њиховим наводима, пресуда Окружног суда у Бањалуци од 3. марта ове године којом је потврђена и ваљаност еколошке дозволе за МХЕ Медна, је још један доказ да је ресорно министарство у поступцима за које је надлежно, водило рачуна о заштити животне средине, али и о праву грађана у горњем току Сане на одржив развој подручја у ком живе.

У  ресорном министарству наводе да судске одлуке, као и до сада, неће коментарисати него спроводити.