latinica  ћирилица
11/04/2016 |  14:24 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

20. и 21. априла Први економски форум - Јахорина 2016.

Удружење економиста RS SWOT под покровитељством предсједника Републике Српске организује 20. и 21. априла, Први економски форум - Јахорина 2016. на коме ће бити ријечи о кретањима на свјетском тржишту и њиховој импликацији на регион Југоисточне Европе: Да ли смо на прагу нове свјетске економске кризе?
Јахорина Економски Форум 2016 - Фото: илустрација
Јахорина Економски Форум 2016Фото: илустрација

Како је саопштено из Удружења, посљедња декада обиљежена је бројним снажним тектонским помјерањима и поремећајима у глобалној економији.

Учесталост поменутих промјена је толика да су постале дио свакодневнице с којим морају да рачунају сви, па и најмање економије попут наше. Пад и раст цијена нафте и бројних других сировина, поремећаји на валутним тржиштима, флуктуације берзанских индекса, све већи јаз између богатих и сиромашних, нестајање традиционалних и настајање неких нових индустрија, као и миграциони процеси до данас невиђених размјера само су неки од актуелних узрока данашњих догађаја и кретања у свјетској економији.

Разумијевање сложених процеса у свијету посебно је важно за мале економије попут Републике Српске. Један од наших најкрупнијих корака у том правцу биће Економски форум који ће се одржати 20. и 21. априла 2016. године на Јахорини.

Поред покровитеља Форума Предсједника Републике Српске, очекује се и учешће више од 250 представника привредника и економиста из земље и окружења, представника институција Републике Српске, БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске Грчке, Кине, Италије, Русије, Њемачке, Швајцарске, као и представника бројних амбасада, инвеститора, финансијских институција и других.

Значај дијалога и размјене искустава и знања о свјетским економским приликама и кретањима препознала је и Влада Републике Српске која такође подржава Форум, саопштено је из Удружења економиста RS SWOT.