latinica  ћирилица
08/02/2016 |  22:16 ⇒ 22:18 | Аутор: ТАНЈУГ

САД за што брже постављање антиракетног система у Ј.Кореји

Америчка војска се нада да ће у Јужну Кореју што је скорије могуће послати софистицирани ракетни одбрамбени систем, саопштио је данас Пентагон.

Званичници јужнокорејске и америчке војске су, након што је Сјеверна Кореја јуче на запрепашћење читавог свијета лансирала ракету дугог домета са сателитом, најавили да ће започети формалне разговоре о постављању одбрамбеног система кратког и средњег домета THAAD  у Јужној Кореји, веома близу Сјеверној Кореји, пренијела је агенција АФП.

"Не бисмо да говоримо детаљно о роковима, али жељели бисмо да то буде предузето што је брже могуће", изјавио је портпарол Пентагона Питер Кук.

"Управо ових дана почињемо консултације са Јужном Корејом и очекујемо да ће оне бити брзо окончане", истакао је он.

Сјеверна Кореја се због лансирања ракете нашла под оштром критиком читавог свијета, будући да се то сматра кораком ближе употреби интерконтиненталних балистичких ракета, које би могле да погоде чак и САД.

Систем  ТHААD  испаљује антибалистичке ракете које би требало да погоде непријатељске ракете било унутар или ван Земљине атмосфере, током посљедње фазе њиховог лета.

Кина се оштро противи распоређивању тог ракетног система тако близу своје границе, али је Кук истакао да систем THAAD  не представља никакву пријетњу тој земљи.

"Ако тај систем буде распоређен на Корејском полуострву, он ће бити усмјерен искључиво на Сјеверну Кореју, а допринијеће антиракетној одбрани која ће повећати постојеће способности за одбрану од могућих сјевернокорејских ракетних пријетњи", рекао је портпарол Пентагона.