latinica  ћирилица
08/02/2016 |  22:05 ⇒ 22:17 | Аутор: Вечерње новости

Дел Понте: Руска интервенција у Сирији добра ствар

Бивша тужитељка Хашког трибунала Карла Дел Понте, која тренутно ради на истрази кршења људских права у Сирији, подржала је руске ваздушне нападе на терористе.
Карле Дел Понте (Фото: www.theguardian.com) -
Карле Дел Понте (Фото: www.theguardian.com)

- Све у свему, мислим да је руска интервенција добра ствар, јер коначно неко врши нападе на те терористичке групе - рекла је Дел Понте за швајцарску телевизију РТС.

Она је међу те терористичке групе уврстила Исламску државу и Ал Нусра фронт.

Бивша хашка тужитељка, а сада чланица Комисије УН за истрагу о Сирији је ипак додала да Руси "изгледа не праве довољну разлику између терориста и других, а то није добро".

Русија је прошле године покренула ваздушну кампању у Сирији на позив сиријског предсједника Башара Асада, наводећи да гађа ИД и друге џихадистичке организације. Запад, међутим, оптужује Русију да усмјерава нападе на умјерену опозицију.

Дел Понтеова (66) је такође истакла како сматра да Асад треба да буде укључен у мировне преговоре.

- Ако желите прекид ватре, ако желите мир, прво треба да преговарате са владом - навела је Дел Понтеова, истакавши да је некадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић већ био под истрагом кад је склопљен споразум у Дејтону 1995, којим је окончан рат у Југославији.

Организација за људска права Хјуман рајтс воч наводела је у свом извештају да су у руско-сиријским војним операцијама у Сирији коришћене, међународно забрањене, касетне бомбе.