latinica  ћирилица
08/02/2016 |  21:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: САД и Италија заједно против ИД у Либији

Амерички предсједник Барак Обама изјавио је да САД сарађују са Италијом у борби против џихадиста такозване Исламске државе у Либији.
Састанак Обаме и Матареле (фото: Twitter @CBisogniero) -
Састанак Обаме и Матареле (фото: Twitter @CBisogniero)

Обама је навео да је на састанку са италијанским предсједником Серђом Матарелом, који се налази у седмодневној посјети САД, било ријечи о потреби да се помогне Либији да формира уједињену владу, пренио је Ројтерс.

"То ће им омогућити да повећају одбрамбене капацитете и да одбију нападе ИД-а, која жели да заузме што више територије те земље", рекао је Обама новинарима након састанка.

Џихадисти су у Либији изводили нападе на нафтну инфраструктуру и заузели град Сирт, користећи то што се у тој земљи за власт боре двије ривалске власти, подсјећају агенције.

Обама је такође навео да је са Матарелом разговарао на тему глобалне избјегличке кризе, коју је назвао свјетским, а не само европским проблемом, пренијела је агенција АП.

Матарела је изјавио да су се званични Вашингтон и Рим постигли договор о "уравнотеженом и хуманом" приступу избјеглицама.

Председник САД је додао и да постоји потреба да се сарађује у борби против кријумчара људи.

Обама и Матарела су такође разговарали о потреби окончања преговора о споразуму о слободној трговини између САД и Европске уније.

Матарела је изјавио да су се званични Вашингтон и Рим постигли договор о "уравнотеженом и хуманом" приступу избјеглицама.