latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:50 ⇒ 16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Маскирани бициклисти у Берлину запалили 50 скупоцјених аутомобила

Група од око 50 маскираних љевичарских екстремиста је током викенда у Берлину оштетила скоро 50 скупоцених аутомобила, типа "BMW", "мерцедес" и "порше".
Берлин - запаљени аутомобил (Фото: berliner-kurier.de) -
Берлин - запаљени аутомобил (Фото: berliner-kurier.de)

Они су разочарани и бијесни због чињенице што су некада прилично јефтини дијелови главног њемачког града прилично поскупјели у посљедњих неколико година, пренијела је регионална ТВ Н1.

Напади који су се догодили у ноћи са суботе на недјељу проузроковали су материјалну штету већу од милион долара, а иза себе су оставили 48 смрсканих "мерцедеса", "BMW-a" и "поршеа". Неким аутомобилима разбијена су стакла, док су неки у потпуности уништени у пожару.

"Нећемо допустити овој љевичарској банди да преузме наше улице", рекао је Франк Хенкел, први човјек берлинске полиције и додао да "ужасне слике доказују да ови лијево орјентисани анархисти немају поштовања према приватној имовини".

Насиље узроковано поскупљењем живота у некад јефтиним дијеловима града посљедњих година се повећава, а управо су аутомобили честа мета.

Годишње се запали око 250, а 2011. године запаљено их је преко 400, што је уједно и рекорд. Ипак, није запамћено овако оргаизовано и припремљено хулиганство као овог викенда.

Одговорност за напад преузела је једна екстремно лијева организација која се нада да ће напади на луксузне аутомобиле отјерати потенцијалне богате инвеститоре.

У насељу у којем се напад догодио живи пуно сквотера који су посебно погођени доласком богаташа, а многи од њих приступају екстремним љевичарским групама јер сматрају да на тај начин могу да заштите свој начин живота.