latinica  ћирилица
08/02/2016 |  16:13 | Аутор: СРНА

Даутбашић и Шахманова пуштени из притвора

Суд БиХ укинуо је притвор Бакиру Даутбашићу и Билсени Шахман, које Тужилаштво БиХ терети за ометање рада правосуђа.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Даутбашићу и Шахмановој су одређене мјере кућног притвора и забране састајања са свједоцима или осумњиченим Фахрудином Радончићем, лидером Савеза за бољу будућност, и Зијадом Хаџијахићем.

Тужилаштво БиХ оптужило је Даутбашића и Шахманову да су покушали извршити утицај на свједока Азру Сарић да лажно свједочи на суђењу Насеру Кељмендију на Косову.

Према оптужници, Даутбашић и Шахманова су рекли Сарићевој да током свједочења не спомиње Радончића, те да заштити Кељмендија. Према Тужилаштву, Даутбашић је кривично дјело починио као Радончићев страначки колега из Савеза за бољу будућност БиХ и секретар Министарства безбједности БиХ.

Даутбашић и Шахманова су ухапшени 11. јануара од када се налазе у притвору, преноси Бирн. Оптужницу против њих, Тужилаштво БиХ подигло је у петак, 5. фебруара. Уз Даутбашића и Шахманову, оптужени су Радончић и Хаџијахић.

Радончић, делегат у Дому народа парламента БиХ, у оптужници је означен као организатор кривичног дјела, а остали као извршиоци.

Радончић је оптужен да је у договору с Даутбашићем настојао од Зијада Хаџијахића, запосленог у америчкој Амбасади у БиХ, сазнати да ли је у вези с притиском на Сарићеву отворена истрага и, ако јесте, да покуша утицати да се истрага затвори.

Заузврат је Хаџијахићу, наводе из Тужилаштва БиХ, обећано именовање супруге на мјесто амбасадора у Словенији или некој западноевропској земљи. Хаџијахићева супруга је именована на мјесто амбасадора у Словенији.

Радончић се налази у притвору, а Хаџијахић је на слободи.