latinica  ћирилица
08/02/2016 |  09:05 ⇒ 09:08 | Аутор: СРНА

Дупла жичана ограда на македонско-грчкој граници

Македонска војска почела је са постављањем другог реда бодљикаве жице на граници са Грчком, како би осујетила илегалне уласке миграната на своју територију.
Мигранти - Фото: АП
МигрантиФото: АП

Нова ограда биће дугачка 37 километара и удаљена је само пет метара од ограде коју су припадници македонских безбједносних снага поставили у новембру прошле године.

Механизација македонске војске тренутно поставља ограду с обје стране импровизованог прелаза на "коти 59" код Ђевђелије.

Постављање другог реда жичане ограде Македонија финансира из сопствених средстава.

Према званичним изворима, циљ постављања нове ограде је да се пружи више времена полицији да реагује и спријечи улазак економским мигрантима којима није дозвољено да прелазе границу.

Према правилима ЕУ, пропуштају се само избеглице са ратом захваћених подручја, из Сирије, Ирака и Авганистана, а не економски мигратни из других земаља попут Марока, Алжира, Пакистана, Јемена и Сомалије.

Од постављања првог реда жичане ограде до сада је спријечно око 19.000 илегалних прелазака и граничних инцидената, а само у јануару заустављено је више од 4.000 економских миграната, подаци су македонских безбједносних снага.

Од почетка ове године до сада у Македонију је ушло више од 62.000 избјеглица из Сирије, Ирака и Авганистана.