latinica  ћирилица
08/02/2016 |  09:04 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Турска: Најмање 60 људи убијено у војној рацији

Око 60 људи је наводно убијено у подруму једне зграде у југоисточном курдском граду Чизре у војној рацији спроведеној у циљу неутрализације бораца Радничке партије Курдистана , објавили су данас турски медији.
Турска  (Фото:flickr/KLMircea) -
Турска (Фото:flickr/KLMircea)

Локални медији су објавили да је турска војска спровела рацију како би, наводно, "очистила" подрум, у којем се по војним информацијама, крију високо рангирани припадници ПКК-а.

Снажна експлозија је забиљежена синоћ у овој области, гдје се, према локалним активистима, скривају цивили од "колективне одмазде" над Курдима, коју већ неколико мјесеци спроводи турска Влада.

У међувремену су се на интернету појавиле бројне језиве фотографије на којима су, наводно, приказане жртве војне рације, преноси "Раша тудеј".

Аутентичност ових фотографија, међутим, још није потврђена.

У ранијим извјештајима је сугерисано да је неколико десетина цивила остало заробљено у подруму током двије седмице, колико су трајале жестоке борбе у овој области.

У суботу, 6. фебруара, турски министар унутрашњих послова Ефкан Ала рекао је да је војна операција против курдских бораца у граду Чизре "завршена 99,5 одсто", те напоменуо да се неће територијално даље ширити.

Турски лидери инсистирају на томе да њихове циљеве представљају искључиво курдски милитанти.

Описујући ситуацију у граду Чизре као "велику људску трагедију", турски активисти, међу којима се налазе истакнути научници, књижевници и глумци, упутили су петицију властима тражећи спашавање заробљених људи.