latinica  ћирилица
05/02/2016 |  18:37 ⇒ 18:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонија забранила увоз и транзит живих животиња из БиХ

Агенција за храну и ветеринарство Македоније забранила је увоз и транзит живих животиња пореклом из Босне и Херцеговине због вируса болести "плави језик".
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Агенција је у рјешењу, објављеном у Службеном вјеснику 2. фебруара, навела да такву мјеру доноси ради заштите од уношења вируса "плавог језика" у Македонију.

"Овим рјешењем се забрањује увоз и транзит живих животиња, семена, јаја и ембриона од животиња које потичу из Босне и Херцеговине, од животиња које су подложне вирусу плави језик, због заштите од уношења овог вируса у Републику Македонију", наводи се у решењу.

Рјешење, које је потписао директор Агенције за храну и ветеринарство Зоран Поповски, ступило је на снагу у сриједу, 3. фебруара ове године.

Болест "плави језик", или катарална грозница је инфективна болест од које најчешће обољевају овце, говеда, козе, и дивље животиње преживари.

Болест изазива вирус који је врло отпоран у спољној средини, нарочито при ниским температурама. Болест преносе углавном комарци и обади. Не преноси се са животиње на човјека.