latinica  ћирилица
05/02/2016 |  16:56 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Влада Српске на страни пољопривредника - традиционална трговина са Хрватском штетна (ВИДЕО)

Влада Републике Српске усвојила је Информацију у којој је наведено да би промјена позиције БиХ у преговорима са ЕУ у вези са традиционалном трговином са Хрватском, била изузетно штетна по аграрни сектор Републике Српске и БиХ и да царинска заштита за пољопривредне производе посебне осјетљивости, треба да остане на снази до уласка БиХ у ЕУ.
Влада Српске на страни пољопривредника - Фото: РТРС
Влада Српске на страни пољопривредникаФото: РТРС

Посебно се инсистира да надлежни органи на нивоу БиХ предузму активности на примјени мјера које ће допринијети унапређењу спољнотрговинског пословања и заштити домаће производње. Исто очекују и произвођачи! 

Увођење прелевмана на основу Закона о спољној трговини, ревидирање тарифних квота које је БиХ отворила једнострано (као што су квоте за свињско месо и шећер), успостављање тржишно-информативног система / прецизније дефинисање тарифне ознаке "остало" - само су неке од мјера Владе којима би се заштитила домаћа производња. Посебно се издваја покретање поступка утврђивања поријекла сировина, чиме би се спријечио увоз у БиХ, па извоз у треће земље.

Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, каже да то некад  злоупотребљавају домаћи и страни субјекти који имају забрану извоза према тим земљама, па користе подручје БиХ као простор слободне трговине са тим земљама и тако угрожавају домаћу производњу.

Пољопривредник из Градишке, Небојша Ракић, изричит је - ни у ком случају не прихватати одредбе о слободној трговини. Усвајајући приједлоге домаћих произвођача, Влада је као једну од мјера навела и усвајање правилника о тржишним стандардима за производе анималног поријекла.

- Ми стално потенцирамо и нас занима могућност извоза. Имамо објекте који су контролисани, сасвим спремни да испуне све услове ЕУ - каже Ракић.

Стојан Маринковић из Савеза удружење пољопривредних произвођача Републике Српске истиче да су пољопривредници изричито смо против традиционалне трговине.

- Земља која из ЦЕФТА прелази у ЕУ, као што је Хрватска, 24 часа прије приступања губе све повластице ЦЕФТА - каже Маринковић.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, каже да у документу о којем је разговарало Предсједништво, није било ријечи о традиционалној трговини, већ искључиво о прилагођавању ССП-а, у којем нема обавезе да се квоте испуњавају.

- Ја и те како чврсто стојим на становишту да је преговарачка позиција коју смо дали од интереса за БиХ и да класично испуњавање квота, што се мене тиче не долази у обзир и то сам рекао неколико пута - наглашава Иванић.

Већ познати став домаћих пољопривредника да неће пристати на измјене ССП које подразумијева слободну трговину, чује се све гласније, што је ближи датум подношења апликације за ступање у ЕУ. Да ли је њихов страх оправдан, биће познато по завршетку преговора, који су у току.