latinica  ћирилица
05/02/2016 |  16:06 ⇒ 17:55 | Аутор: РТРС

Приједор: "Топлана" остварила знатне уштеде (ВИДЕО)

Отварањем новог погона приједорске "Топлане", грађани су добили квалитетније гријање на нови енергент - биомасу, а ово предузеће, знатне уштеде.
Топлана Приједор (фото: prijedormojgrad.com) -
Топлана Приједор (фото: prijedormojgrad.com)

Један од добављача новог, обновљивог енергента је стари приједорски Рудник жељезне руде "Љубија", на чијим се централним рудиштима обавља сјеча дрвета. У овом предузећу циљ је да искористе све ресурсе, који неће угрожовати евентуално будуће ископавање жељезне руде. Планирано је и формирање индустријских плантажа дрвета.

Прије више од мјесец дана Приједорчани су добили нови погон "Топлане", захваљујући којем имају квалитетније, двадесетчетворочасовно гријање на нови енергент. Умјесто на мазут, приједорска домаћинства грију се на биомасу.

За нови погон приједорске "Топлане" на годишњем нивоу потребно је обезбиједити 24 хиљаде метара кубних дрвне биомасе. Међу добављачима дрвене сјечке је и стари приједорски Рудник жељезне руде "Љубија", за који је ово нова пословна прилика. Планирају да на површини од 150 хектара земљишта у Љубији формирају индустријске плантаже на којима ће се садити брзорастуће културе дрвета и на тај начин обнављати сировину.

- До сада је негдје око 500 кубика дрвета посјечено и одвезено у градску "Топлану". Наше су процјене да овдје можемо направити од 7.000 до 10.000 кубика ове дрвне масе за потребе "Топлане". Није у питању класична, како кажу шумари, гола сјеча, него ми са аспекта струке дефинишемо она стабла која могу остати и она се биљеже и она ће бити подлога за формирање индустријске плантаже, што је и наш крајњи циљ - каже Станко Вујковић, директор рудника "Љубија".

Преласком на биомасу, уштеде "Топлане" су и до 50 одсто. Осим РЖР-а "Љубија", добављач новог енергента је и Шумско газдинство Приједор, али и други.

- Као облик набавке биомасе имамо и откуп од приватних шума. Стварно морам да похвалим све наше добављаче, ниједан моменат није било упитно да ли ће бити обезбијеђена дрвена биомаса - истиче Љиљана Деспотовић, директорка "Топлане".

Осим топлотне, у новом погону "Топлане" производиће се и електрична енергија. За пуштање у рад електро-постројења, још се чекају дозволе надлежних установа. Од продаје струје у "Топлани" очекују да ће на годишњем нивоу зарадити око пола милиона марака.